ПРЕВКУСНИ КИФЛИ БЕЗ МЛЕКО, МАРГАРИН И ЈАЈЦА

Состојки:

  • 200 мл топла вода
  • 500-550 гр брашно
  • 5 гр сув квасец (или 20 гр свеж квасец)
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 80 мл масло

Подготовка:

Промешајте го квасецот со малку вода, 1 лажичка шеќер и брашно и оставете го да стаса на оган. Во голема чинија истурете околу 450 гр просеано брашно, сол, масло, квасец и вода. Месете мазно тесто, додавајте постепено повеќе брашно по потреба (околу 50-100 гр.).



Оставете го тестото топло 1 час да се одмори. Потоа поделете го тестото на 10 дела и обликувајте топчиња. Завртете ги топчињата во елипса и превртете ги во ролни од потесниот дел. Оставете ги ролните покриени 1 час.

Потоа премачкајте ги ролатите со масло. Загрејте ја рерната на 220 C, а потоа печете на 200 C додека не порумени. Печените ролати посипете ги со вода и покријте ги со крпа за да омекнат уште повеќе. Обвивката ќе остане цврста, а внатрешноста е мека и воздушна како пена.