Питата со тиква и ореви ќе ве маѓепса со својот феноменален вкус , а покрај тоа, одлично ќе ве засити. Не треба да се грижите за калориите, бидејќи се препорачува, дури и за дијабетичари, дебели луѓе, како и за луѓе кои имаат проблеми со варењето и желудникот.
Исто така, подготовката на овој фантастичен посен деликатес нема да ви одземе многу време, бидејќи процесот на правење е многу едноставен. А може да помогне и во регулирањето на варењето поради високата содржина на целулоза и пектин во неговите состојки.
Потребни прехранбени продукти:
- 500 гр кори
- 500 гр рендана тиква
- 100 гр мелени ореви
- 100 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- минерална вода
- маслиново масло
- цимет
- шеќер во прав
Како да направам?
Првата кора попрскајте ја со минерална вода и посипете со шеќер. Врз неа ставете ја втората кора, па посипете ја со шеќер и мелените ореви. Третата кора попрскајте ја со вода, па посипете со шеќер, тиква, ванилин шеќер, ореви и цимет. Потоа завиткајте го и ставете го во плех за печење. Повторете ја истата постапка додека не го потрошите целиот материјал.
Попрскајте ја питата со вода и масло, а потоа печете ја во рерна загреана на 200 степени околу половина час, додека не порумени. Откако ќе го извадите од рерна, оставете го малку да се излади, посипете го со шеќер во прав и уживајте во прекрасниот мирис и вкус.
На здравје!