Потребни производи:
2 јајца
4 лажици. кафеав нерафиниран или кокосов шеќер
1 лажиче ванила
4 лажици. путер
7 лажици. (околу 70-80 гр брашно) бело брашно
1 лажиче прашок за пециво
1 лажиче цимет
1,5 лажиче ѓумбир
1/2 лажиче морско оревче
1/3 лажиче сол

Начин на подготовка:
Растопете го путерот на средна топлина и нежно мешајте додека не добие темно златна боја. Внимателно истурете во чаша, внимавајќи да не добиете изгорена лактоза од дното во чашата и оставете 2-5 минути да се излади.
Загрејте ја рерната на 180 степени без вентилатор.
Изматете ги двете јајца и шеќерот со миксер додека не се здобијат со мека текстура.
Додадете ванилата, циметот,ѓумбирот и морското оревче.
Измешајте го брашното, прашокот за пециво и солта и постепено додавајте ги во влажната смеса.
Додадете го растопениот путер во тенок проток во смесата, мешајќи постојано.
Ставете хартија во плех за божиќен колач и истурете ја смесата.
Печете помеѓу 25 и 35 минути или додека тортата не добие лесна кора однадвор.
На здравје!