БОЖИЌЕН КОЛАЧ СО ЃУМБИР

Потребни производи:

2 јајца

4 лажици. кафеав нерафиниран или кокосов шеќер

1 лажиче ванила

4 лажици. путер

7 лажици. (околу 70-80 гр брашно) бело брашно

1 лажиче прашок за пециво

1 лажиче цимет

1,5 лажиче ѓумбир

1/2 лажиче морско оревче

1/3 лажиче сол



Начин на подготовка:

Растопете го путерот на средна топлина и нежно мешајте додека не добие темно златна боја. Внимателно истурете во чаша, внимавајќи да не добиете изгорена лактоза од дното во чашата и оставете 2-5 минути да се излади.

Загрејте ја рерната на 180 степени без вентилатор.

Изматете ги двете јајца и шеќерот со миксер додека не се здобијат со мека текстура.

Додадете ванилата, циметот,ѓумбирот и морското оревче.

Измешајте го брашното, прашокот за пециво и солта и постепено додавајте ги во влажната смеса.

Додадете го растопениот путер во тенок проток во смесата, мешајќи постојано.

Ставете хартија во плех за божиќен колач и истурете ја смесата.

Печете помеѓу 25 и 35 минути или додека тортата не добие лесна кора однадвор.


На здравје!