ШТО Е ПАМЕТНА ТОРТА И КАКО СЕ ПРАВИ

Како може торта да биде паметна? Можно е! Ние ја истураме подготвената мешавина заедно во форма, и добиваме торта со леб и крем!
Вкусно, лесно и импресивно. Познат рецепт, кој, сепак, не е толку често подготвен.

Потребни производи:

500 мл свежо млеко

4 јајца

2 ванила

1 филџан шеќер

1 филџан брашно

125 грама путер

1 лажица сок од лимон

Начин на подготовка:

Жолчките добро изматете ги со 2/3 од шеќерот, па додадете ги ванилата и сокот од лимон.
Постојано матете додека смесата не стане бела.
Се топи путерот на пареа постојано мешајќи, се додава во смесата.
По малку додавајте го просеаното брашно. Со помалку мешање, додадете го млекото.

Одделно изматете ги белките со преостанатиот шеќер додека не се стврднат.
Постепено додавајте ги белките во смесата со жолчките, најдобро измешајте со дрвена лажица.
Откако ќе се добие хомогена смеса, истурете ја во сад за печење во кој претходно сте ставиле хартија за печење.

Печете ја паметната торта во загреана рерна од 160 степени околу 30-40 минути.
Откако ќе се испече, оставете ја уште 10 минути во рерна, а потоа извадете ја и оставете да се излади.
Посипете со шеќер во прав пред сервирање. Можете да додадете свежо овошје или омилен домашен џем.

Наздравје!