ЧОРБА ЗА СЛАБЕЕЊЕ – ВЕЧЕРА КОЈА ГИ ТОПИ МАСНИТЕ НАСЛАГИ

Супа од тиква, домати и наут

Компоненти:

  • 1 лажица маслиново масло
  • 2 големи тиква, исечкана на коцки
  • 1 кромид
  • 100 гр пашканат
  • 100 гр спанаќ
  • 1 чешне лук
  • 1 лажичка рендан ѓумбир
  • 1 лажичка куркума
  • супа од зеленчук (готова или 3 коцки супа)
  • сол
  • Ким
  • 425 гр конзервирани домати
  • 425 гр конзервирана наут
  • 1 лажица оцет
  • 1 китка магдонос

Подготовка:

Во тава загрејте го маслиновото масло. Додадете тиква, кромид и пашканат. Мешајте редовно и динстајте додека зеленчукот не омекне (околу 5 минути). Додадете лук, ѓумбир, куркума, ким и сол и пржете околу една минута. Потоа додадете ја супата (6 шолји густин или 6 чаши вода и 3 густи коцки). Намалете ја топлината и варете додека зеленчукот не омекне (околу 8-10 минути). Додадете спанаќ и наут, измешајте. Оставете да се вари 2-3 минути. Се трга од оган, се додава малку оцет (по желба) и се посипува со сечкан магдонос.

На здравје!