Сосовите го подобруваат вкусот на јадењето и му даваат сосема нова нота. Меѓу најпопуларните се кечапот и мајонезот, но тие веќе долго време се досадуваат, а половина од системот на елементи на Менделеев може да се најде во нивниот состав.
Кечапот одамна е на списокот на штетни производи, а мајонезот е лош за линијата и брзо се расипува.
Затоа ви подготвивме 7 одлични рецепти за сосови без кечап и мајонез, а најважно е сите да содржат природни состојки! Овие сосови ќе додадат целосно нов вкус на палетата на вашето чувство за вкус!
Шпански салса сос
СОСТОЈКИ
15 шери домати
1 чешне лук
20 гр кромид
20 гр нане
1 лажичка балсамик
1 лажица доматна паста
1 лажица маслиново масло
сол и бибер по вкус
ПОДГОТОВКА
Измијте ги доматите, кромидот и нането. Ставете ги доматите, лукот, кромидот,нането во блендер и изблендирајте ги сите состојки за да добиете паста. Во оваа мешавина додадете балсамичен оцет, доматната паста и маслиново масло. Додадете сол и бибер во сосот и истурете во тенџере.
Салсата е традиционален сос од шпанската кујна. Изгледа како шпанска супа, гаспачо, на која се додаваат вода и краставици.
Прелив за салата
СОСТОЈКИ
3 лажици маслиново масло
2 лажици балсамикo
1 чешне лук
сол и бибер по вкус
ПОДГОТОВКА
Исецкајте ги чешнињата лук. Истурете маслиново масло и балсамикo во мал сад, а потоа додадете лук. Промешајте сè. Додадете сол и бибер по вкус. Покријте го сосот со капак и добро протресете го.
Овој сос ќе биде прекрасен додаток во вашата омилена салата.
Сос од нане
СОСТОЈКИ
20 гр нане
6 чешниња лук
1 лимон
½ лажички кора од лимон
100 мл маслиново масло
сол по вкус
ПОДГОТОВКА
Ситно исецкајте го зачинот. Изрендајте кора од лимон и исцедете го сокот од лимон. Ставете ги сите состојки во мешалка и мешајте додека не се добие течна маса. Истурете го готовиот сос во тегла.
Можете да добиете пријатен вкус ако сосот се додаде во месо, риба или салата со свежа краставица.
Таратор сос
СОСТОЈКИ
2 чешниња лук
1 краставица
125 мл густ јогурт
1 лажица маслиново масло
1 лажица сок од лимон
20 гр јаглика
ПОДГОТОВКА
Исечете го лукот. Излупете тиква, изрендајте ја и исцедете го сокот. Ситно исецкајте ги зелените. Внимателно измешајте ги сите состојки во мала чинија.
Кога ќе го пробате овој сос, сигурно ќе се вљубите во него!
Кисел- слаток сос
СОСТОЈКИ
4 лажици вода
1 лажичка пченкарно брашно
2 лажици шеќер
2 лажици оцет
1 лажица доматна паста
1 лажица соја сос
3 лажици сок од портокал
ПОДГОТОВКА
Во мал сад, динстајте го пченкарно брашно во врела вода. Измешајте шеќер, оцет, доматна паста, соја сос и сок од портокал во тава. Додадете ја смесата со брашно од пченка во шерпата и ставете ја на шпоретот. Кога врие, извадете го сосот од шпоретот. Сосот се служи топол.
Овој сос ќе го оживее слабиот вкус на варено месо, а исто така може да биде одличен додаток на печено месо.
Сос од сирење
СОСТОЈКИ
200 гр стопено сирење
10 мл маслиново масло
200 мл неутрална павлака
3 лажици мелени ореви
50 гр тврдо сирење
зачини по желба
ПОДГОТОВКА
Изрендајте тврдо сирење. Во мала шерпа измешајте стопено сирење, маслиново масло и неутрална павлака. Варете ја оваа мешавина на тивок оган додека не зоврие. Намалете ја топлината и додадете тврдо сирење и зачини по вкус. Варете уште три минути и исклучете го.
Нежниот прелив со сирење е едно од омилените додатоци на разни јадења.
СОВЕТ
Изберете го сосот во зависност од тоа што ќе јадете. На пример, јадењата со слаб вкус одат добро со сос со интензивен вкус, за варено месо најдобро е да се одлучите за кисело-слатко, а за јадења салати и пилешко месо, подгответе богат сос со силна арома.