Супа од костени
Компоненти:
200гр костени по лице
1 морков
главица кромид
мала лажичка црвен пипер
малку лукче
сол
бел пипер
вода
коцка за супа
Подготовка:
Чорбата може да се направи од свежи костени, доколку сакате да го забрзате процесот, можете да ги купите веќе подготвени и излупени. Сепак, вкусот на домашната супа од костени е многу подобар и поароматичен доколку костените се свежи.
Исечениот костен печете го во рерна загреана на 220º C додека не почне да пука. Истурете малку вода во тавата, колку да ја покрие површината на тавата со вода (1мм). Вака подготвените костени лесно ќе се лупат.
Тргнете на страна една рака сечкани, излупени костени. Во тавче пропржете го кромидот додека не стане проѕирен, па додадете го исчистениот морков исечкан на коцки и костените. Покријте со мешавина од супа или солена вода. Гответе додека морковите не омекнат. Во чорбата додадете го лукот пропржен на маслиново масло, па изматете ја смесата со миксер. На масло пропржете ги преостанатите сечкани костени и додајте ги во супата.
На здравје!