КОЛАЧИ СО ОРИГАНО И ЛУК- МЕКИ И СЛЕДНИОТ ДЕН!

Воздушното и меко тесто, како и неодоливиот мирис на ориганото ќе ги направат овие колачи ваш омилен појадок уште при првиот залак! Колачи со лук, ким, оригано и маслиново масло одат добро со грчки јогурт, а може да ги јадете следниот ден откако ќе ги направите.

Состојки:

  • 1 кг брашно
  • 2 јајца
  • 1 / 2л млеко
  • 1 дл вода
  • 1,5 дл масло
  • 1 коцка свеж квасец
  • лажичка шеќер
  • лажичка сол
  • 1 јајце за обложување
  • 1 дл маслиново масло
  • 4 чешниња лук (ситно сецкан)
  • оригано или некој друг зачин што го сакате
  • лажичка ким

Подготовка:

Во малку топло млеко додадете го шеќерот и квасецот. Оставете петнаесет минути да стаса квасецот. Во меѓувреме, изматете ги јајцата. Додадете ги млекото, водата, шеќерот, солта и маслото. Додадете го квасец, и сè мешајте полека.



Постепено додавајте брашно и месете го тестото со рацете. Кога ќе престане да се лепи за вашите раце, тестото е подготвено. Оставете го во сад и премачкајте го со малку масло за да не се исуши неговата површина. Покријте го садот со влажна крпа и оставете го на собна температура околу 2 часа, да нарасне.

Кога тестото ќе се крене, формирајте 12 топчиња со приближно иста големина. Наредете ги на плех обложен со хартија за печење и оставете ги да отстојат уште триесет минути. Топчињата премачкајте ги со едно изматено јајце и печете ги на 180 степени додека не добијат златна боја.

Кога колачите ќе се испечат, премачкајте ги со маслиново масло, ситно сецкан лук и оригано. Оставете ги колачите да ја впијат марината, посипете ги со ким и послужете ги додека се топли. Уживајте во вкусни колачи и арома што ќе ја исполнат целата куќа.

На здравје!