Состојки за тесто:
- 250 грама путер
- 250 грама шеќер
- 6 јајца
- 350 грама брашно
- 1 прашок за пециво
- 2 лажици какао
- 300 грама цреши
За крем филот
- 500 милилитри млеко
- 1 пудинг во прав од ванила
- 100 грама шеќер
- 250 грама путер
- 1 лимон
- 100 грама чоколадо за готвење
- 100 грама млечно чоколадо
Начин на подготовка:
Со миксер изматете 250 грама путер и 250 грама шеќер и додадете, едно по едно, 6 јајца. Продолжете да мешате со миксер и додадете го брашното и прашокот за пециво.
Кога состојките ќе се соединат, ставете дел од тестото во подмачкано, квадратно, огноотпорно тавче. Додадете какао на преостанатото тесто, промешајте и нанесете го на садот над жолтото тесто. Црешите наредете ги од компотот преку тестото. Печете 20 минути на 180 степени.
Подгответе го кремот со истурање на поголем дел од подготвеното млеко во шерпата на шпоретот, додадете шеќер и мешајте. Во преостанатото млеко додадете го прашокот за пудинг и промешајте. Постојано мешајќи во вареното млеко, истурете го пудингот. Оставете го пудингот да се олади.
Во сад со путер, додадете ситно рендана кора од лимон, сок од лимон и мешајте со миксер додека путерот не стане пенлив. Додадете го изладениот пудинг и мешајте со миксер додека не се соедини филот. Нанесете го полнењето на печената торта во садот. Нанесете го разладеното растопено чоколадо на филот. Со нож, чоколадниот прелив, растурете го во форма на бранови.