Состојки:
- 1 кг брашно
- 1 прашок за пециво
- 1 лажица сол
- 1 дл масло
- 4 дл јогурт
- 2,5 дл млеко
- 1 свежа коцка квасец
- 2 лажици шеќер
- 2 јајца
Подготовка:
Како и со подготовката на други тесто, ставете топло млеко во кое ќе додадете малку шеќер, квасец, 2 лажици брашно.
Промешајте малку за да се стопи шеќерот за побрзо да го подигне квасецот. Пожелно е да се задржи просторијата топла со цел побрзо да се постигне посакуваната реакција.
Во друг сад измешајте ги преостанатите состојки.
Кога квасецот се зголеми доволно, ставете го на средината на брашното.
Месете го тестото да биде мазно. Ако ви се залепи за раце, додадете малку повеќе брашно.
Пронајдете една кеса и ставете го тестото во неа.
Важно е добро да се исфрли целиот воздух од кесата.
Ставете го тестото во фрижидер, каде што можете да го чувате до 7 дена.
Пред употреба, тестото треба да се остави на топло место најмалку еден час, и колку подолго, толку подобро.