За љубителите на лазања – рецепт со модар патлиџан.
Потребни состојки:
250 гр кори за лазања
2 модри патлиџани
250 гр домати во конзерва
2 чешниња лук
1/2 кромид, ситно сецкан
босилек
За сос од бешамел:
2 лажици. маслиново масло
2 лажици. брашно
400 мл свежо млеко
100 моцарела
2 лажици. пармезан
Начин на подготовка:
Корите од лазања се ставаат во врела вода 3-4 минути да омекнат. Тие се ослободуваат една по еден за да не се лепат.
Модрите патлиџани се сечат на кругови и се посолуваат за да се ослободи нивниот горчлив сок. По околу 20 минути, исплакнете и ставете ги заедно со лукот и кромидот во малку маслиново масло. Откако ќе омекнат, додадете ги доматите, ситно сецканиот босилек, солта и биберот.
Подгответе сос од бешамел со пржење на брашното во маслиново масло. Потоа додадете го млекото во тенок проток со постојано мешање. На крај додадете ја ситно ренданата моцарела и пармезанот.
Наредете ги слоевите лазања во тава, наизменично полнејќи ги модри патлиџани и сос од бешамел помеѓу секои два реда. На крај, завршете со бешамел и печете 20-30 минути на 170 степени додека филот не добие убава златна боја.
На здравје!