ЛАЗАЊА СО МОДАР ПАТЛИЏАН

За љубителите на лазања – рецепт со модар патлиџан.

Потребни состојки:

250 гр кори за лазања

2 модри патлиџани

250 гр домати во конзерва

2 чешниња лук

1/2 кромид, ситно сецкан

босилек

За сос од бешамел:

2 лажици. маслиново масло



2 лажици. брашно

400 мл свежо млеко

100 моцарела

2 лажици. пармезан

Начин на подготовка:

Корите од лазања се ставаат во врела вода 3-4 минути да омекнат. Тие се ослободуваат една по еден за да не се лепат.

Модрите патлиџани се сечат на кругови и се посолуваат за да се ослободи нивниот горчлив сок. По околу 20 минути, исплакнете и ставете ги заедно со лукот и кромидот во малку маслиново масло. Откако ќе омекнат, додадете ги доматите, ситно сецканиот босилек, солта и биберот.

Подгответе сос од бешамел со пржење на брашното во маслиново масло. Потоа додадете го млекото во тенок проток со постојано мешање. На крај додадете ја ситно ренданата моцарела и пармезанот.

Наредете ги слоевите лазања во тава, наизменично полнејќи ги модри патлиџани и сос од бешамел помеѓу секои два реда. На крај, завршете со бешамел и печете 20-30 минути на 170 степени додека филот не добие убава златна боја.

На здравје!