Предлагаме сармите да ги послужите со варен компир зачинет со малку маслиново масло.
Рецептот е без глутен. Наведените количини се за 4 порции (со прилог по ваш избор).
Состојки:
- 12-14 листови зелка со средна големина
- 170 гр. леќа
- 1 црвен кромид
- 2 помали моркови
- 2 чешниња лук
- 2 лажици маслиново масло (за чорба) + 2 лажици
- 150 мл. вода
- 250 мл. томато сос
- 50мл. црвено вино (по избор, може да го замените со супа или вода)
- ½ лажички сол, 1 лажица соја сос, 1 сува пиперка, ловоров лист
ПОДГОТОВКА:
Во големо тенџере, загрејте ја водата до вриење, а потоа додадете сол и лисјата од зелка, натопете ги и варете ги околу 3 минути да омекнат. По готвењето, веднаш извадете ги во сад со ладна вода, потоа исцедете ги и оставете ги настрана додека го подготвувате филот.
Исплакнете ја леќата и ставете ја да се готви во тенџере со двојно повеќе вода (леќата и водата 1: 2). Кога водата ќе зоврие, намалете ја топлината, додадете сол и продолжете да готвите 5 минути.
Загрејте го маслиновото масло во тава, а потоа додадете ситно исечен кромид, морков, лук и зачини и оставете го да врие, мешајќи, неколку минути. Додадете го виното, томатото и водата, додадете ја леќата и варете на тивок оган уште 15 минути, мешајќи и додавајќи повеќе вода доколку е потребно.
Загрејте ја рерната на 180 степени и премачкајте мал сад за печење (околу 30 × 30 см) со маслиново масло.
Земете поголема чинија или табла, потоа раширете го и израмнете го листот од зелка, и исечете го долниот дел од стеблото (за да не ви пречи да ги тркалате лисјата од зелка). На долниот дел од листот, ставете полна лажица со леќата на средина, а потоа преклопете го на левата и десната страна и завиткајте го, па ставете го во сад за печење. Продолжете исто со преостанатите лисја, редејќи ја киселата зелка една до друга.
Печете 15 минути на 180 степени, а потоа кон крајот, вклучете ја опцијата за печење одозгора, така што киселата зелка ќе добие малку боја. Послужете со варен компир зачинет со маслиново масло.
На здравје!