Дали сакате мусака? Дали сакате кисела зелка? Тогаш овој рецепт сигурно ќе ви се допадне.
Потребни состојки:
1 кисела зелка, мала, добро ферментирана
6 лажици путер
2 парчиња кромид
сол
1 лажица црвен пипер
магдонос
1 лажица доматно пире
1 кг мелено свинско месо
3 јајца
1 лажица млеко
1 лажица брашно
Начин на подготовка:
Излупете ја зелката, изрендајте ја и исечете ја на ленти. Ставете ја зелката во сад на шпорет со 2 лажици путер и малку вода додека не омекне. Исечете го кромидот ситно и пржете го со 3-4 лажици путер. Додадете сол по вкус, црвен пипер, магдонос, доматно пире и мелено свинско месо. Чувајте ја смесата на оган уште неколку минути без пржење.
Се реди во слоеви во тава, наизменично месо и зелка. Ставете ја мусаката да се пече во рерна. Кога е скоро готово, изматете ги јајцата со млекото, брашното и малку сол. Посипете ја смесата врз мусаката и ставете да се испече.
На здравје!