Рецепт од тетратките на баба – торта Рошла со рендано тесто и џем.
Потребни состојки:
3 чаши брашно
150 грама путер
1 јајце
1/2 чаша шеќер
1 ванила
2 лажици јогурт
1 лажичка прашок за пециво
1 чаша мармалад
3 лажици шеќер во прав
Начин на подготовка:
Истурете го брашното и прашокот за пециво во сад, додадете го путерот. Притискајќи со рацете, месете ги двете состојки додека не добиете трошки од путер.
Во посебен сад, изматете го јајцето, заедно со шеќерот и јогуртот, користејќи миксер или жица за матење. Додадете ја течната смеса во трошките од путер и измесете го тестото со путерот. Откако ќе добиете хомогено тесто, поделете го на два дела, складирајте го помалото во замрзнувачот 20 минути.
Поставете ја поголемата топка од тестото путер на хартија за печење. Расукајте на правоаголен плех со дебелина од околу 7-8 мм. Потоа рамномерно распоредете го мармаладот врз тестото. Извадете го тестото од замрзнувачот и изрендајте го рамномерно преку целата торта. Печете го колачот со рендано тесто и џем во загреана рерна од 180 степени околу 20-25 минути додека не добие малку златна боја. Исечете го колачот на блокови додека е сè уште топол, а откако ќе се олади посипете го со шеќер во прав.
На здравје!