Супа од тиква, домати и наут
Компоненти:
- 1 лажица маслиново масло
- 2 големи тиква, исечкана на коцки
- 1 кромид
- 100 гр пашканат
- 100 гр спанаќ
- 1 чешне лук
- 1 лажичка рендан ѓумбир
- 1 лажичка куркума
- супа од зеленчук (готова или 3 коцки супа)
- сол
- Ким
- 425 гр конзервирани домати
- 425 гр конзервирана наут
- 1 лажица оцет
- 1 китка магдонос
Подготовка:
Во тава загрејте го маслиновото масло. Додадете тиква, кромид и пашканат. Мешајте редовно и динстајте додека зеленчукот не омекне (околу 5 минути). Додадете лук, ѓумбир, куркума, ким и сол и пржете околу една минута. Потоа додадете ја супата (6 шолји густин или 6 чаши вода и 3 густи коцки). Намалете ја топлината и варете додека зеленчукот не омекне (околу 8-10 минути). Додадете спанаќ и наут, измешајте. Оставете да се вари 2-3 минути. Се трга од оган, се додава малку оцет (по желба) и се посипува со сечкан магдонос.
На здравје!