ЦИТАТИ ОД МАРК ТВЕН

„Да им бидеме благодарни на будалите. Да не беа тие, ние останатите немаше да успееме “.

„Да се ​​биде добар е благородно. Учењето на другите да бидат добри е уште поблагородно “.

„Внимавајте кога читате здравствени книги. Може да умрете од печатна грешка “.

„Брчките само го означуваат местото каде што беше насмевката “.

„Подобро е да молчите и да дозволите луѓето да мислат дека сте будала отколку да разговарате и да ги отстраните сите сомнежи “.

„ Човек со нова идеја е луд додека таа идеја не успее “.

„ Човекот што не чита нема предност пред човекот што воопшто не знае да чита “.

„Дајте му шанса на секој ден да биде најубавиот во вашиот живот“.

„Добри пријатели, добри книги и чиста совест: тоа е идеалниот живот“.

„Вистина е – тоа е најскапоценото нешто што го имаме. Ние го користиме ретко “.

Кога рибите за љубов, вашето срце нека биде вам мамка, а не мозок “.

„Избегнувајте ги оние што ги омаловажуваат вашите амбиции. Само малите луѓе го прават тоа, додека навистина големите луѓе прават да се чувствувате како и вие да станете големи “.

„Љубовта е јазик што слепите можат да го видат, а глувите да го слушнат“.

„ Луѓето имаат едно исклучително ефикасно оружје: тоа е смеата “.„Мора добро да ги знаете фактите пред да можете да ги превртите наопаку “.

„Најдобар начин да се расположите е да расположите некој друг“.

„Не одете наоколу велејќи дека светот ви го должи животот. Светот не ви должи ништо. Тој дојде прв!“

„Недостигот на пари е коренот на вашето зло“.

„Нема ништо потажно од млад песимист “.

„Никогаш не дозволувам училиштето да ми се меша во образованието “.

„Патриот: личност која може да вика најгласно без да знае за што вика“.

„Има неколку добри начини на кои можеме да се одбраниме од искушението, но најбезбедниот начин е кукавичлукот “.

„Секој ден правете нешто што навистина го мразите. Така ќе научите безболно да се справувате со одговорноста“.

„Се што ми е гајле е дека човекот е човек. Тоа ми е доволно; тој не може да биде полош“.

„Сè има граница – железната руда не може да се претвори во злато “.

„Ти треба и непријател и пријатели да те ранат во срцето; едниот да те клевети, а другиот да ти каже“.