ДАЛИ ОВА Е КРАЛОТ НА СИТЕ ЗАЧИНИ?

Овој зачин е одличен извор на витамин Ц и бета каротен, поради што е добар за ублажување на настинки, грип, бронхитис и секоја друга вирусна инфекција. Може да се користи и за подобрување на циркулацијата и зајакнување на кардиоваскуларниот систем, а во исто време го регулира нивото на крвниот притисок, што го прави одличен за здравјето на срцето.

Кајенскиот пипер му помага на организмот во производството на хлороводородна киселина во желудникот. Кога се зема со храна, може да помогне во обновувањето на дигестивното ткиво и може да го стимулира дигестивниот систем.

Исто така, може да помогне во уништувањето на црвите и паразитите во цревата, како и да обезбеди заштита од дизентерија за време на патувањето.