ДАЛИ ПОСТОИ ПОСТПОРОДИЛНА ДЕПРЕСИЈА КАЈ ТАТКОВЦИТЕ?

Иако можеби ви звучи чудно, татковците можат да се соочат и со постпородилна депресија. Денес ќе ве запознаеме со 4 работи што е добро да ги знаете:

  1. Бројот на мажи кои стануваат депресивни во првата година откако станале татковци е двојно поголем од општата популација.
  2. Најчестиот период на појавување е помеѓу 3 и 6 месеци по раѓањето на детето. Нејзините симптоми можат да бидат многу слични на секојдневниот стрес од грижата за бебето.
  3. Симптомите може да вклучуваат:
  • страв, збунетост, беспомошност и неизвесност за иднината
  • повлекување од семејниот живот, работата и социјалните ситуации
  • неодлучност
  • чувство на незадоволство, раздразливост, цинизам и лутина
  • негативно родителско однесување
  • физички симптоми како што се варење, промени во апетитот и тежината, дијареа, запек, главоболка, забоболка и гадење
  1. Депресијата кај татковците може да влијае на развојот на нивното дете. Тоа е поврзано со емоционални, социјални и проблеми во однесувањето, како и со доцнење во развојот кај нивните деца.

Доколку забележите некои од симптомите или се чувствувате несигурно, подобро побарајте поддршка на време!