ХРАНА ШТО НЕ СЕ ПРЕПОРАЧУВА АКО ИМАТЕ ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК

Високиот крвен притисок влијае на милиони луѓе ширум светот. Провоциран е од субјективни фактори, сѐ уште целосно непознати за медицината. Сепак, некои од нив се неоспорни, а меѓу нив се начинот на живот и исхраната. Секако, она што го јадеме влијае на вредностите на крвниот притисок. Меѓу најголемите фактори во храната е солта. Конзумацијата на вишок сол го зголемува крвниот притисок и ја влошува состојбата на телото во целина.

Која е храната што не се препорачува да ја јадете ако имате висок крвен притисок?

Кисели краставички

Киселите краставички имаат позитивни страни. Тие се со многу ниски во калории и маснотии. Тие се многу богати со витамин К, кој е вклучен во згрутчувањето на крвта. Сепак, тие содржат многу сол, што го зголемува крвниот притисок. Натриумот додаден на киселите краставички и повеќето кисели краставички може да биде лош избор за хипертензија.

Кисела зелка

Киселата зелка обично е доста солена. Солта придонесува за ферментација на зелка, а потоа ја заситува. Потрошувачката на кисела зелка може да го зголеми крвниот притисок, особено ако е во поголема количина.

Сланина



Сланината е богата со натриум и заситени масти. Не само солта во неа, туку и мастите се виновни за влошување на кардиоваскуларното здравје, бидејќи тие се предуслов за покачување на холестеролот. Високото ниво на лош холестерол создава услови за негово стврднување и таложење на ѕидовите на крвните садови. Стеснетите артерии се предуслов за срцев удар и мозочен удар, како и за зголемување на отпорноста и ограничување на слободниот премин на протокот на крв.

Полномаслено млеко

Млечните производи се контраиндицирани при висок крвен притисок, бидејќи се многу богати со заситени масти. За висок крвен притисок, поздравиот избор се производи со малку маснотии кои содржат 2% масти или помалку.

Крофни

Крофните се одлично уживање. Имаат прекрасен вкус и сите ги сакаат. Сепак, тие не се здрав избор од многу причини. Една од нив е нивната заситеност со масти, натриум и шеќери. Сите овие компоненти имаат лош ефект врз кардиоваскуларното здравје и се контраиндицирани кај висок крвен притисок. Тие исто така создаваат предуслов за предизвикување дијабетес.

Алкохол

Консумирањето алкохол не се препорачува за висок крвен притисок. Алкохолот може да ги оштети sидовите на крвните садови. Луѓето со висок крвен притисок се повеќе изложени на ризик од оштетување на крвните садови и појава на кардиоваскуларни несреќи, како што се мозочен удар и срцев удар.