Постојат некои зачини кои се исклучително корисни не само за возрасните, туку и за бебињата. Сепак, важно е да знаете кога можете да ги вклучите во менито на вашето дете.
Еве ги нивните придобивки:
- Бебето полесно и побрзо се навикнува на различни и многу разновидни видови на вкусови, ова ги учи децата да се навикнуваат на промени (при јадење).
- Додаваат арома и вкус на храната без потреба од додавање шеќер или сол, односно е добра опција за ароматизирање.
-Индивидуалните зачини имаат различни докажани придобивки за здравјето на луѓето/
Воведувањето на зачините се врши постепено, почнувајќи со минимална количина и со текот на времето се зголемува – не толку поради алергиска реакција, туку поради промената на вкусот и силната арома што ја имаат некои од зачините. А сепак – секоја нова храна може да предизвика алергиска реакција.
Воведувањето на зачините може да се направи во минимални количини во раните фази на хранење – 6-ти месец, но некои светски педијатриски препораки се тоа да се направи околу 8-ми месец како осигурување од можни заболувања.
Зачините карактеристични за широчините на Бугарија се: магдонос, власец, лук, целер. Погоден прв зачин е анасонот, кој се користи во чаеви и лекови, уште пред да се нахрани бебето.
Интересен податок е дека доените бебиња веќе можат да се запознаат со вкусот на зачините, односно почувствувале различни ароми од зачините што ги јадела мајката.


