КОИ СЕ НАЧИНИТЕ ДА ПРЕСТАНЕТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ ВО МИНАТОТО?

Минатото не се заборава, но секако не треба да му се дава голема тежина, што влијае не само на сегашниот момент, туку и на иднината. Има многу случаи на луѓе кои не успеваат или не се задоволни со својот живот токму затоа што се уште се држат за своите сеќавања. Која би можела да биде причината, погледнете во следните редови, а за да ви помогнеме, ви даваме и корисни совети како безболно да се збогувате со минатото.

Постојат многу причини зошто некој не сака да се откаже од своето минато, најчести се:

Зона на удобност
Во нашето минато се чувствувавме добро и сигурно, тоа беше нашата комфорна зона, а сега сме во непознатото, полни со предизвици . Затоа не сакаме да ги испуштиме спомените – не сме доволно зрели да се соочиме со новата реалност.

Болно сеќавање
Обично многу луѓе имаат навика да се вратат на навредите и на луѓето кои ги повредиле. И така доаѓа до точка каде што дозволивме минатото да го преземе нашето сегашно постоење.

Самообвинување и самосожалување
Многу луѓе не можат да ги надминат своите минати грешки и постапки, постојано враќајќи им се и паѓајќи во маѓепсан круг на самосожалување. Ова е штетно за целиот нивен живот.

Како да се справите со спомените?
Еве неколку корисни совети од нас кои ќе ви помогнат ако не можете да се ослободите од оковите на спомените:

Дозволете си да се чувствувате
Препуштете се на емоцијата што ве преплавува од минатото – доживејте ја еднаш засекогаш и пуштете ја да си оди. На овој начин, ќе можете мирно да го продолжите животот. Исто така е корисно да ја споделите вашата болка со некого – близок роднина, пријател, а зошто не и психолог. Ако не сакате – запишувањето на лист е исто така многу корисно.

Водете дневник
Пишувањето е докажана форма на терапија и ќе ви помогне да се збогувате со многу од вашите минати спомени на овој начин. И тогаш можете да опишете и визуелизирате како се гледате себеси во иднина.

Простете си себеси и на другите
Простувањето секогаш ја прави вашата душа полесна, затоа не држете се до негативноста, пуштете ја.

Поправете се
Само затоа што сте направиле грешки во минатото за кои сега се каете, не ве прави лоша личност. Самиот факт дека не сте задоволни со нив зборува добро за вас. Затоа заборавете ги и обидете се да не ги повторувате во иднина.