ОБИЧАИ И ВЕРУВАЊА НА СПАСОВДЕН- ПРАЗНИК НА РАДОСТА И ЉУБОВТА !

На 25 мај 2023 година, православните верници го слават Спасовден , посветен на Вознесението Христово. Се слави секоја година 40 дена по Велигден , секогаш се паѓа во четврток.

Празникот е поврзан со настанот од Новиот завет кога Исус Христос повторно им се јави на учениците и им рече да го проповедаат Евангелието на светот. Различни обичаи и верувања се поврзани со овој ден уште од античко време. Нашите предци избегнуваа тешка физичка работа на овој ден, наместо да го посветат денот на духовен развој, молитви и славење.

Стар обичај што постоел е да се плете крст од гранчиња леска, што е главниот симбол на празникот. Тој крст беше поставен пред куќата, во дворови, ниви, ливади за заштита, радост и благосостојба. Се практикувало овие крстови да се чуваат цела година, а потоа наредниот Велигден се плетеле други.

Верниците го слават празникот со одење во црква на утринската Литургија, а бидејќи Спасовден е слава на градот Белград, низ градот се организираат поворки.Се верувало дека јагодите треба да се јадат за среќа на Велигден, а овој ден се поврзува и со обичајот да се подготвува богат семеен оброк на кој членовите на домаќинството се собираат, слават и поминуваат време заедно. Во минатото постоел обичај да се приготвува цицвара за денот на спасот.

Интересно верување е дека на Велигден не треба да дремете преку ден, бидејќи се верува дека на овој начин можеме да бидеме поспани во текот на целата година.

Покрај различните обичаи, најважно за празникот е духовното развивање и величањето на доблестите како верата, надежта и љубовта .