ОВА СЕ ТАЈНИТЕ НА ДНК:ОСОБИНИ ШТО ГИ НАСЛЕДУВАМЕ, А НЕМОЖЕМЕ ДА ГИ СМЕНИМЕ ШТО И ДА ПРАВИМЕ!

ДНК содржи многу повеќе информации отколку што можеме да замислиме. Иако научниците се уште не можат да дадат јасен одговор на прашањето што најмногу влијае врз карактерот на луѓето – околината, гените или воспитувањето, многу студии покажаа дека наследуваме не само изглед.

Фобии

Преносот на фобии преку ДНК е докажано со студија во која глувците биле обучувани да ги избегнуваат сите мириси слични на мирисот на цветови од цреша. Ова влијаеше на ДНК на испитаниците, така што делот од ДНК одговорен за чувствителноста на овој мирис беше поактивен во спермата на татковците глувци.

Како резултат на тоа, децата и внуците беа многу чувствителни на мирисот на цреши и го избегнуваа, иако немаа вистинска причина за тоа. Научниците веруваат дека резултатите од оваа студија се важни за истражување на фобии, вознемиреност и посттрауматско стресно нарушување. Можеби вашиот страв од пајаци или височини не е толку ирационален како што изгледа.

Екстровертност

Некои карактерни особини ги стекнуваме со текот на годините, а некои веќе се запишани во нашата ДНК. На пример, гените WSCD2 и PCDH15 се поврзани со екстровертност. Затоа, можеби причината што сте толку социјални лежи во вашите предци, а не во фактот дека вашите родители ве запишале во сите можни воннаставни активности. Покрај тоа, постои генетска врска помеѓу екстровертноста, нарушувањето на дефицитот на вниманието и хиперактивноста.

Смисла за хумор

Некои луѓе веруваат дека смислата за хумор е научена особина која зависи од средината во која расте личноста. Но, за време на студијата, беше откриено дека луѓето со кратки алели на генот 5-HTTLPR покажуваат позитивни реакции и се смеат почесто. Резултатите од студијата исто така беа потврдени кога беа земени предвид возраста, полот, етничката припадност и симптомите на депресија.

Подложност на стрес

Некои луѓе се повеќе подложни на стрес, и оваа особина се пренесува од родителите на децата. Експертите тврдат дека ако мајката била изложена на стрес за време на бременоста, нејзиното дете ќе биде поподложно на стрес во животот. Покрај тоа, ако родителите биле под стрес долго пред да добијат дете, постои ризик хроничниот стрес да ги оштети хромозомите.Тенденција за зависност

Гените и наследните особини се одговорни за развој на зависност од 40 до 60%. На пример, детално е проучена врската помеѓу зависноста и генот Д2. Д2 е тип на допамински рецептори. Луѓето кај кои овие рецептори не работат добро се повеќе склони кон земање супстанции кои предизвикуваат зависност.

Способност да заспиете за неколку часа

Некои луѓе можат да спијат помалку од 5 часа и повторно да функционираат добро. Постои ген наречен ген Тачер, по премиерот кој спиеше само 4 часа во ноќта и се чувствуваше одлично. Луѓето со овој ген не само што спијат помалку, туку и извршуваат подобри ментални задачи откако не спијат 38 часа. Инаку, Тачер не е единствената со оваа суперсила – Томас Едисон, Никола Тесла исто така спиеја помалку од 5 часа.

Тенденција да заштедите пари

Кога станува збор за парите, нашите постапки може да се објаснат со природни фактори во 30% од случаите. Некои луѓе се генетски склони кон заштеда на пари, без оглед на приходот, полот и образованието. Луѓето како оваа имаат помала веројатност да имаат лоши навики како пушење и се помалку склони кон дијабетес. Ова се случува затоа што тие се поконзистентни во своето однесување и имаат подобра самоконтрола, благодарение на нивната ДНК.

Музикалност

Гените играат поголема улога од вежбањето, кога станува збор за музичкиот талент, особено препознавањето на тонот и ритамот. Студија на идентични близнаци покажа дека луѓето кои вежбале помалку имале подобри резултати од оние кои вежбале повеќе. Еден од близнаците вежбаше повеќе од неговиот брат, но не можеше да ги надмине своите музички способности. Научниците објаснуваат дека некои аспекти на талентот за музика лежат исклучиво во нашите гени и невозможно е да ги научиме.