Семето штити од Алцхајмерова болест, го подобрува видот и го смирува нервниот систем, тврди нутриционистката Елена Соломатина.
Таа објасни дека семките содржат многу магнезиум, кој го смирува нервниот систем, ги опушта крвните садови и го намалува крвниот притисок, како и витамини од групата Б, кои благотворно делуваат на централниот нервен систем.
Витаминот Е, кој е содржан во овој производ, продолжи таа, го подобрува видот и состојбата на кожата и се користи за спречување на атеросклероза и кардиоваскуларни заболувања.
“Витаминот Е ги штити клеточните мембрани од оксидација и на тој начин го одржува интегритетот на клетката. Ако клетката е зачувана, тоа значи дека таа може нормално да ги извршува своите функции и да не се уништува предвреме. Оксидативниот стрес провоцира голем број на болести, вклучувајќи ја и болеста Алцхајмерова болест “, објасни таа.
Исто така, според Соломатина, семките содржат растителен протеин, кој е неопходен за сите органи и ткива на телото, како и влакна, кои се добри за човечкиот микробиом.
“Многу работи зависат од тоа. Тоа е нашиот имунолошки систем, нервниот систем, нашата ментална состојба. Семето го апсорбира вишокот холестерол и шеќер”, вели нутриционистот.
Конечно, полинезаситените масни киселини содржани во семките од сончоглед штитат од кардиоваскуларни болести и воспаленија, заклучува Соломатина.
Истовремено, таа повика да не се злоупотребуваат семките, бидејќи се многу калорични.


