Печурките маитаке го стимулираат имунитетот
Познато е дека печурките го стимулираат производството и активноста на белите крвни клетки и ги прават поагресивни во борбата против инфекциите. Со цел да се зајакне имунитетот, се препорачуваат шитаке, печурки реиши, но и комбуха, печурка кефир, а особено печурки маитаке.
“Освен што е богат со витамини, маитаке има посебна компонента на полисахарид, наречена бета 1,6 глукан, многу близок роднина на бета 1,3 глукан во шитаке и бета-глуканите се познати по стимулацијата на имунитетот. Покрај растворливите полисахариди, тие исто така содржат нерастворливи киселини. Може да се суши и да се чува мелен во прав, кој се додава како зачин. Може да подготвите чај или супа како додаток во лекувањето на болести во дози од 3-7 грама суви печурки на ден “.
Црн ориз за подобро варење
Има повеќе минерали од другите видови ориз, моќни антиинфламаторни својства. Од сите видови ориз, тој е најбогат со растителни влакна и антиоксиданти. Не содржи глутен, а има и многу растителни влакна, што го прави добра храна за оние кои избегнуваат глутен, како и за оние кои се трудат да ја одржат посакуваната телесна тежина. Сите овие својства го прават црниот ориз корисен за здравјето и се препорачува со цел да се зајакне имунитетот од повеќе причини.
“Црниот ориз, пред сè, го подобрува варењето на храната. Бидејќи содржи изобилство на растителни влакна, како и витамин Е, може да помогне во спречување на запек и надуеност и други дигестивни проблеми. Исто така, помага во детоксикација на организмот. Благодарение на неговата висока концентрација на антиоксиданти, црн ориз помага да се елиминираат штетните токсини од црниот дроб, Се препорачува во исхраната бидејќи растителните влакна што ги содржи ви помага да останете сити подолго по оброкот, што е добро ако се обидете да го намалите внесот на калории “, препорачува Милка Раичевиќ.