ТИ ЗАСЛУЖУВАШ МНОГУ ПОВЕЌЕ ОД НЕГОВОТО „МОЖЕБИ“

Се надевам еден ден кога некој ќе те натера да избереш дали ќе бидеш неговото „Можеби“ или ништо, да избереш да бидеш ништо. Се надевам дека кога некој ќе престане да ти го дава она што го заслужуваш и те измами со минимум, ќе заминеш. Те молам да ги пуштиш сите да си одат ако лошото го надминува доброто и ако твоето срце е полно со вознемиреност и повеќе не сака. И се надевам дека ако некој го натера твоето срце да го моли да му се даде уште една шанса, ќе заминеш. Оди си и избриши ја секоја трага од него; сѐ што те натера да верувате, го нема. Се надевам дека ќе го заборавиш чувството на неговата кожа на твојата и се надевам дека спомените што ти носат солзи и моменти на болка, ќе можеш да ги заборавиш, исто како и тој.

Никогаш не разбрав како може некој да те гледа како ништо да не останало помеѓу вас, како да се менува целата твоја идеја за него, загледана во неговите вкочанети очи додека го молиш да остане. Сѐ уште не разбирам како некој што те натера да се чувствуваш безбедно може само да ти го одземе тоа за момент. Како се руши куќата на твоето срце за момент? Како може да се однесува како да не му значиш ништо? Ова не е љубов или она што го заслужуваш, и се надевам дека сфаќаш дека тој нема што да ти даде. Но, она што го знам е дека оваа болка и оваа повреда мора да доведат до нешто подобро. На некој кој ќе биде сигурен во својата љубов и ќе ја пофали земјата дури и на која ќе стапнеш. Некој кој ќе го обожава секој сантиметар од твоето тело и не би те искинал на парчиња без размислување. Некој кој ќе се радува кога ќе ти светнат очите, кога ќе ти донесе кафе во кревет или ќе ти даде комплименти за ужасната боја на вашата коса. Човек кој нема да критикува и преиспитува се што правиш, туку ќе те прифати онаква каква што си, а ова е повеќе од некој што „мисли“ дека повторно ќе разбере како да те сака. Ти заслужуваш некој 100%, а не некој што прави да се чувствуваш несигурно. Љубовта не треба да биде болна, твојот партнер не треба да те натера да се грижиш или да не можеш да дишеш кога си околу него. Не треба да поминуваат ударни бранови низ твоето тело кога ќе ти каже дека би сакал ако промените нешто во себе или ја доведете во прашање вашата интелигенција.

Можеби не разбираш зошто некој дојде во твојот живот и те напушти толку брзо без трага или без да се грижиш. Но, можам да те уверам дека ако чуваш нешто што не постои или никогаш не постоело, тоа ќе те скрши уште повеќе. Ќе тагуваш како да умрел и никогаш не бил таму. Ќе се чувствуваш лудо и збунето. „Како е можно ова?“, Веројатно ќе прашаш. Како не можеше да ги видиш знаците или ќе дојдеш дотаму што кога ќе ја видиш светлината во неговите очи, ќе ти ја скрши секоја надеж. Ќе бидеш скршена, но од тоа ќе станеш посилна. Животот ќе ти продолжи, ќе можеш повторно да јадеш, еден ден ќе имаш добар сон, срцето ќе ти заздрави и ќе бидеш подготвена да сакаш некого дури и повеќе од претходниот пат. Твоето срце ќе биде подготвено да го сака она што го заслужува. Ти си достојн за многу повеќе, драга моја.