ЗА ШТО Е КОРИСНА АЛОЕ ВЕРАТА?

Алое вера, вид на растение со густи и сочни лисја, кое потекнува од сушните региони на Африка и Индија, се користи со векови и како храна и како лек. Популарен лек за ситни изгореници и гребнатини, сокот од алое вера се консумира и во многу здравствени услови и болести, а во некои земји е широко популарно како и другите видови природни сокови.

Алое вера и антиоксиданти

Алое верата содржи многу антиоксиданти кои нè штитат од рак, покажа истражувањето објавено во 2010 година во списанието Journal of Environment Pathology, Toxicology and Oncology. Резултатите покажуваат дека најголемите придобивки се од комбинираната орална и локална апликација на алое вера и дека растението може да не заштити од рак на кожата, вклучително и меланом – делумно се должи на високата концентрација на антиоксиданти како витамини А, Ц и Е и минералите селен и цинк.

Против воспаление

Антивоспалителните својства на алое верата се корисни во третманот на улцеративен колитис, според студијата спроведена во 2004 година и објавена во Алиментарна фармакологија и терапевтика. На испитаниците им биле дадени 100 мл сок од алое вера два пати на ден во период од четири недели. Симптомите на улцеративен колитис беа значително намалени и ткивото на дебелото црево малку се опоравило. Авторите на студијата заклучуваат дека сокот од алое вера е безбеден и ефикасен во лекување на улцеративен колитис и планираат да спроведат понатамошни студии за потенцијалната употреба на алое вера кај луѓе со воспалително заболување на цревата.Здравје на срцето и алое вера

Алое верата е добра за срцето, велат истражувачите кои ја објавија својата студија во јануари 2010 година во „Журнал за фармацевтска фармакологија“. Во студијата, на лабораториски животни им биле дадени 200 мг алое вера на килограм телесна тежина два пати на ден. Целта била да се намали оксидацијата и да се врати статусот на антиоксиданс во нормала. По 20 дена, резултатите покажаа дека алоето ги зголемило нивоата на антиоксиданс глутатион четири пати, што е показател за заштитните својства на срцето на растението.

Акција против рак

Комбинацијата на алое вера и мед може да нè заштити од рак, како што покажаа резултатите од студијата објавена во 2010 година во списанието Phytotherapy Research. Комбинација на сок од алое вера и мед помогнало да се намалат туморите. Истражувачите заклучиле дека алое верата и медот можат да се користат за да се инхибира размножувањето на клетките на ракот и да се поддржи апоптозата – програмирана клеточна смрт.