ЗЛАТНИТЕ ПРАВИЛА НА МЕНТАЛНО СИЛНИТЕ ЛУЃЕ: ТИЕ НИКОГАШ НЕ ГИ ПРАВАТ ОВИЕ РАБОТИ!

Кога велиме дека некој е психички силен, повеќето луѓе мислат дека тоа е личност која ништо не ја допира, која не размислува за тоа што другите треба да кажат.

Исто така, се верува дека тие молчат за своите проблеми и дека можат да ја решат апсолутно секоја ситуација. Постои рецепт за тоа.

Тешко е да се скрши ментално силен човек, бидејќи тој има одбранбена сила што ја формирал за време на неговиот живот и не реагира на проблеми и падови како што прават повеќето луѓе. Иако тие можат да остават впечаток на емоционално студени луѓе, тоа не е баш така затоа што меѓу нив се кријат луѓе полни со љубов и разбирање, само тие се откриваат исклучиво пред своите најблиски.

Психолозите објаснуваат дека главната улога ја игра карактерот, со фактот дека стекнатите навики можат да се менуваат во текот на животот, како и моделот на однесување. Ако некој е чувствителен, ранлив, дефинитивно има причина за тоа.

  • Секој од нас понекогаш се лути, се кара со некого, го повредува неправдата, предавството, но психички силна личност ќе се справи со такви работи во смисла дека ништо од тоа не може да го вознемири и да го исфрли од колосек. Кога велиме дека некој е емоционално слаб, тоа се однесува на луѓе кои се несигурни, кои некако не знаат како да се справат со проблемите и ситуациите, додека кај стабилните луѓе сè е обратно

Несигурните луѓе се раѓаат или од прекумерна заштита или од несигурност. Зошто некое лице е психички силно или не, одговорот може да се бара во раното детство, односот на родителите кон таа личност или едноставно во начинот на живот и влијанието на околината.

  • Ако имаме личност која имала сè што сакала како дете, која постојано ја разгалувале мама и тато, може да се случи како возрасен да не може да ја прифати реалноста, а тоа е дека не може да добие сè што сака, но и да не знае како да се справи со проблемите што се јавуваат со возраста. Затоа на таквите луѓе им се чини дека не се задоволни, дека сè е против нив и тие имаат сосема погрешна перцепција, за разлика од оние стабилни, ментално силни луѓе.

Тие ја знаат нивната цел

Ментално силните луѓе од друга страна нема да го трошат своето време и енергија на токсични луѓе, тие не се обвинуваат себеси или другите, но исто така преземаат одговорност за своите постапки. Некако се чини дека тие не трчаат по среќа, затоа што научиле да бидат среќни во сегашната ситуација и да ја избегнуваат улогата на жртва. Ментално силните луѓе не се плашат да прават грешки и подготвени се да ризикуваат, доколку вреди, а во исто време да не се обидуваат да ги импресионираат другите. Тие ги знаат своите цели и се движат кон нив со сигурни чекори.

Не се обвинуваат самите себе

Зрелите луѓе не обвинуваат себеси или другите, па дури се подготвени да преземат и одговорност кога е потребно. Виновници се послабите, кои не можат да го признаат поразот, дека изгубиле нешто, дека некаде згрешиле или не може секогаш да биде како што сакаат.

  • Луѓето кои се стабилни и ментално силни многу добро знаат дека постојат работи на кои не можат да контролираат или да влијаат. Кога ќе се случи нешто несакано, тие не го бараат виновникот во себе затоа што знаат дека даваат најдобро што можат во даден момент. Тие, исто така, не бараат виновник кај некој друг, а можеби и најважно, тие прифаќаат одговорност и извлекуваат лекција.

Тие не трчаат по среќата

Додека ги набљудуваме задоволните луѓе, тие изгледаат исполнети, мирни, среќни … Тие се однесуваат како луѓе кои не брзаат. Една од причините зошто е тоа така е што тие не трчаат по среќа, но се среќни во моментот во кој се наоѓаат.

  • За ментално силните луѓе минатото постои само како искуство, иднината е далеку, тие живеат во сегашниот момент и затоа може да изгледа дека не трчаат по среќа затоа што се свесни дека тоа е таму, во секој сегмент од нивните животи .

Сепак, треба да се биде свесен дека треба да се бори за својата среќа. Среќата е во сегашниот момент и се крие во сè околу вас.Тие не се преправаат дека се жртва

Силните луѓе не дозволуваат да бидат жртви на кој било начин, затоа не се обидуваат да се преправаат дека се несреќни или експлоатирани. Тие се подготвени да се борат, секогаш, но само доколку таа борба даде вистински резултати. Ако имате личност која постојано игра жртва, тоа значи дека е слаба и му треба внимание, ментално силните луѓе немаат време да користат вакви трикови, не им треба сожалување.

  • Навистина, имаме луѓе кои се силни, но тие често се жртви на некои околности.

Неправда има насекаде и на секое место. Секогаш има некој кој повреди некого, во семејството, партнерства, колегијален, пријателски настроен, но секако дека ментално силната личност нема да дозволи да биде жртва во која било смисла. Тие појаснуваат што сакаат, а што не, па нема потреба да се преправаат дека се немоќни.

Ментално силните луѓе преземаат голема одговорност и секогаш се подготвени да дејствуваат во секоја ситуација, затоа избегнуваат да седат и да чекаат проблемите сами да се решат.

Тие не се обидуваат да ги импресионираат другите

На силните луѓе не им е грижа што мислат другите за нив, туку какви се тие реално. Сепак, иако тоа не е нивната првична намера, тие сигурно ги импресионираат другите луѓе.

  • Нивните постапки се такви што предизвикуваат реакција од околината. Тие немаат потреба да работат за други, туку за себе. Тие не се обидуваат да бидат сакани од другите, да бидат тапкани по рамото, да бидат охрабрени. Тие се свесни за своите квалитети и ја туркаат својата приказна.

Ментално силните луѓе, иако честопати се однесуваат како да се натпреваруваат, тие не го прават тоа, едноставно тие се – силни и самосвесни, брзаат кон својата цел. Причината лежи во фактот дека не им треба потврда дека се добри во нешто, затоа што се сигурни во себе, затоа се движат низ животот според некој свој модел, правејќи го токму она што ги исполнува.

Тие не трошат енергија на токсични луѓе околу нив

Токсичните луѓе се штетни за околината, тие несвесно, или свесно, ја шират својата негативна енергија и ставови, затоа што треба да го споделат своето незадоволство со некого. Иако можеби не сакаат да го гледаат светот и околностите од мрачен агол, тие се оние кои се подготвени да извлечат најмрачно од сè, бидејќи тоа е нивниот модел на функционирање. Токсичните луѓе се незадоволни од себе, од својот живот, околности, додека ментално силните и зрели луѓе целосно ги избегнуваат или не реагираат на нив. Тие се само непотребен камен околу вратот што стабилните луѓе воопшто не го носат.

  • Имаме луѓе кои се незадоволни на неколку нивоа, така што тие дури и не можат вистински да ја согледаат ситуацијата и можностите или не можат да издржат, така да се каже, кога некој друг е среќен и успешен. Ментално силните луѓе или се обидуваат да не бидат близу до нив, или не ги трогнат нивните зборови, однесување, намери.


Тие не бегаат од предизвиците, подготвени се да излезат од зоната на удобност

Кој ризикува, веќе победил, понекогаш ова е целосен успех, а понекогаш и не. Одличните работи вклучуваат одредени ризици, но тоа не значи дека треба да бидете додаток во сопствениот живот и да не правите ништо за да направите нешто подобро. Ментално силните луѓе нема да седат мирни по секоја цена ако се незадоволни од нешто, подготвени се да излезат од својата удобна зона и да го прифатат предизвикот.

  • Силните луѓе имаат животно искуство што ги научило да знаат какви потези треба да преземат во животот. Затоа ни се чини дека ризикуваат повеќе, од друга страна, не седат во безбедна зона доколку не бидат задоволни, подготвени се да започнат нови победи и предизвици. Дури и кога прават грешки, тие знаат да се позиционираат, прифаќаат одговорност, а во исто време секогаш го имаат тој план Б.