ЗОШТО Е ДОБРО ЗА ЗДРАВЈЕТО ДА СПИЕМЕ ПРЕГРНАТИ?

Овој начин на заспивање во голема мера ја зголемува физичката и емоционалната близина на парот, нешто што е особено важно за врската. Позата „лажица“ е омилена кај многу парови. Ако е така со вас, не е случајно. Постојат многу причини за тоа. Добро е за здравјето и психата на обајцата.

Основачот и директор на The Center for Love and Sex во Њујорк во интервју за здравствено списание потсети дека епидермисот е најголемиот орган кај луѓето и затоа му треба максимален контакт. Потрагата по близок контакт со кожата на некој близок изразува желба постојано да се допира и контактира со некој близок. Сосема незабележливо навечер се гушкате во неговите раце и блажено заспивате близу со телата. Нема поголема безбедност и блаженство. Поради оваа причина, позата „лажица“ е исклучително корисна за емоционалната состојба и здравјето на парот.

Желбата на човекот за љубов, удобност, спокојство се вклопуваат во склоноста кон оваа позиција. На овој начин максимално сме допрени до телото и кожата на партнерот. Според Санам Хафез, клинички психолог цитиран од healthdigest.com, држењето и галењето на „лажицата“ предизвикуваат ослободување на хормонот окситоцин. За возврат го намалува стресот.

Присуството на пониски нивоа на стрес во нашето тело доведува до пониско ниво на анксиозност и грижа. На овој начин се намалува нашиот крвен притисок и товарот на срцето значително се намалува. Еве како оваа невина положба на спиење има лековито дејство врз кардиоваскуларниот систем. Ова претпочитано држење води и до подобар и попродуктивен сон. Намалениот стрес и подобрениот сон се предизвикани од ендорфин и окситоцин ослободени во оваа позиција на спиење со партнерот. Паровите кои спијат вака, не страдаат од несоница и многу лесно заспиваат. Близината на паровите се гради на овој начин. И физичкото и емоционалното се подобруваат. Тука зборуваме за интимност на многу различно ниво од сексуалното ниво.Комуникацијата во парови кои спијат во оваа позиција е многу подобра. Длабоката интимност ќе доведе до доверба во водењето, ќе споделите и зборувате за многу работи што намерно сте ги пропуштиле претходно. Сите емотивни бариери ќе паднат. Ќе бидете многу помирни и трезни кога ќе треба заедно да донесувате важни одлуки. Довербата секогаш ќе биде во првите редови на вашата комуникација.