ЗОШТО НЕ ТРЕБА ДА ЈАДЕТЕ БАНАНИ СЕКОЈ ДЕН?

Бананите се корисни, но само ако се консумираат правилно. Тие се без масти и протеини, но содржат многу јаглени хидрати. Набргу по конзумирањето на ова овошје се појавува силно чувство на глад – тоа се должи на флуктуациите на нивото на шеќерот, кое прво расте, а потоа опаѓа. ЗРедовното консумирање банани придонесува за внесување премногу јаглехидрати. Како резултат на тоа, телото доживува зголемен глад и е изложено на ризик од прекумерна тежина.

Секојдневното консумирање банани е поврзано со зголемен ризик од прекумерен внес на јаглени хидрати и дебелина, вели нутриционистката Силвија Мелендез. Ова овошје треба да се консумира во комбинација со извори на протеини и здрави масти, како сирење или путер од кикирики. Ова ќе заштити од ненадејни флуктуации на нивото на шеќер во крвта и непријатните последици поврзани со врвот на гликозата во крвта. Исто така, бананите можат да му наштетат на здравјето на дигестивниот систем. Овие плодови содржат големо количество влакна, кои во комбинација со природни шеќери доведуваат до надуеност и гасови.
Друг недостаток на секојдневното јадење банани е поврзан со високата концентрација на калиум. Во големи дози, овој минерал ги оштетува бубрезите. Луѓето кои веќе имаат проблеми со бубрезите треба да внимаваат да не се прејадуваат со банани. Исто така, важно е да се знае за способноста на бананите да „комуницираат“ со лекови и да го потиснуваат дејството на некои компоненти содржани во нив. Постојат два вида на лекови кои не треба да се комбинираат со банани – АКЕ инхибитори (класа на лекови кои примарно се користат во третманот на висок крвен притисок и срцева слабост) и диуретици.

Важно: Статијата не заменува урамнотежена исхрана и консултација со специјалист!