Повеќето луѓе се навикнати да пијат чај со шеќер и не се ни сомневаат дека во некои региони во светот е вообичаено да се пие овој пијалок со сол. На пример, тибетските монаси со векови пијат чај со сол.
Зошто се додава сол во чајот? Солта е важен елемент на човечкото тело, чиј недостаток може да има исклучително негативно влијание врз благосостојбата. Чајот со мала количина сол не само што совршено ја гаси жедта и ја спречува дехидрацијата, туку и релаксира, помага во обновувањето на силата по интензивен физички напор. Според „Teebibel“, првиот водич за пиење чај, прстофат сол е неопходен за правење совршен чај. Ајурведските учења исто така ја поддржуваат оваа претпоставка. Се вели дека солта го поддржува варењето и го стимулира метаболизмот. Солта има антиспазмодични и ублажувачки ефекти.
Колку често можете да пиете чај со сол? Секако, не треба да претерувате со солта. Премногу од неа може да се добие воспаление, проблеми со кожата и висок крвен притисок. Бубрезите исто така може да пострадаат од многу сол.
СЗО препорачува внесување сол од помалку од 5 грама дневно (што е еднакво на околу една кафена лажичка сол дневно) за да се спречат кардиоваскуларните болести. Затоа, не треба да пиете посолен чај секој ден, дури и ако сте додале само прстофат сол.
Која сол е најдобар избор за чај? Ако сакате да ја поддржите активноста на вашиот гастроинтестинален тракт, најдобра е морската сол. Морската сол се препорачува за ублажување на напнатоста. Чајот од сол најдобро е да се конзумира наутро за да донесе максимална корист за организмот.
Важно: Статијата не е замена за урамнотежена исхрана и консултација со специјалист!