ЗОШТО ЖЕНИТЕ ТРЕБА ДА КОНСУМИРААТ АВОКАДО

Авокадото е вкусно, одлично оди со многу намирници и е исклучително корисно. Ве советуваме да го вклучите во исхраната, бидејќи е „цело складиште“ на хранливи материи корисни за здравјето и убавината на жените.

Авокадото содржи многу витамини и минерали, вклучувајќи витамин К, Ц, Б5, Б6, Е и фолна киселина. Тој е еден од најдобрите природни извори на калиум, како и многу други важни хранливи материи: манган, магнезиум, железо, цинк, фосфор и бакар. Овошјето со средна големина има околу 160 калории, како и протеини, здрави масти, минимални јаглехидрати и диетални влакна.

Еве ги главните придобивки од авокадото:

Го подобрува здравјето на срцето

Авокадото совршено се вклопува во исхраната на луѓето кои имаат проблеми со срцето. Содржи моноонски масни киселини кои помагаат да се одржи низок холестерол во крвта, како и да се контролира крвниот притисок. Бета-систостеролот, присутен во авокадото, помага во заштитата на срцето од атеросклероза, а калиумот ги опушта крвните садови и артериите. Истражувањата покажуваат дека редовната употреба на авокадо може значително да го намали ризикот од срцеви заболувања и срцев удар.

Го подобрува здравјето на очите



Авокадото ефикасно го подобрува здравјето на очите. Покрај содржината на витамин А, ова овошје е богато со каротеноиди: лутеин и зооксантин, кои ги штитат очите од дегенерација поврзана со стареењето. Ова може да биде корисно за спречување на катаракта и макуларна дегенерација. Антиоксидансите присутни во авокадото помагаат да се обезбеди целокупна заштита на очите, а истовремено да се подобри видот.

Помага при варење

Авокадото може да го забрза дигестивниот процес во телото. Содржи и растворливи и нерастворливи влакна, кои помагаат во обработката на храната. Влакната го стимулираат и лачењето на дигестивните сокови, кои во голема мера го олеснуваат процесот на варење и придонесуваат за најдобра апсорпција на хранливите материи од храната. Влакната помагаат и во лекувањето на запек.

Борба против ракот

Авокадото е многу ефикасно во обезбедувањето на хранливи материи кои помагаат да се справите со неправилната поделба и неприродниот раст на клетките. Каротеноидите и мононезаситените масти присутни во авокадото придонесуваат за борба против ракот на дојката и простатата. Антиоксидантот глутатион го запира ефектот на слободните радикали врз клетките на телото, помагајќи да се спречат болести. Активните состојки присутни во авокадото можат дури и да придонесат за смрт на клетките на ракот.