10 РАБОТИ ШТО НИКОГАШ НЕ СМЕЕТЕ ДА ГИ КАЖЕТЕ НА БРЕМЕНА ЖЕНА

Ах, бременост – тоа прекрасно, магично време кога глуждовите на една личност отекуваат во големина на мала диња и потполно непознати луѓе чувствуваат потреба да ја коментираат вашата матка. Ако имате пријателка, колешка или само гледате жена во супермаркет како чека бебе, може да бидете во искушение да кажете нешто. Но, пред да ја отворите устата, погледнете ја оваа листа на работи што дефинитивно не треба да ги кажете.

  1. “Дали беше планирано?”

Со вашиот најблизок пријател, ова прашање е сосема разумно. Со случајна дама во кафулето? Апсолутно не!

  1. “Во кој месец си – петти или шести?”

Запомнете дека секоја бременост е различна и дека не сте доктор, затоа не обидувајте се да погодите колку е напредна.

  1. ” Вашите гради се огромни!”

Повторно, цврсто не.

  1. “Дали е дозволено да се јаде / пие ова?”

Без разлика дали станува збор за антибиотици или шолја кафе, бидете сигурни дека вашата бремена девојка ги направила сите тестови, се консултирала со нејзиниот лекар итн.

  1. “Дали се тие близнаци?”

Зошто некој воопшто би поставил такво прашање?  1. “Дефинитивно ќе биде момче / девојка”.

Друг коментар што стои во колумната „не сте медицински професионалец!“

  1. “Може ли да го допрам твојот стомак?”

Дури и да навлезете во идејата дека постои некое општествено или еволутивно објаснување зошто луѓето ги привлекуваат испакнати стомаци, бременоста никого не прави јавна сопственост.

  1. “Јади повеќе, ајде, јади за двајца!”

Во случај да не сте идната баба, овој израз не е вистина, па дури и повеќе досаден.

  1. “Како ќе се вика?”

Како идните родители избираат да го крстат своето дете, навистина не е ничија работа. И ако тие сепак одлучат да го споделат избраното име, дефинитивно не коментирајте со „Јас некогаш го познавав Теди во средно училиште“

  1. „Обиди се да се одмориш и да спиеш, бидејќи тогаш нема да можеш“.

Види, може да има вистина во тоа. Но, навистина не треба да ги потсетувате идните родители како ќе се промени животот по бебето.