5 КАНЦЕЛАРИСКИ ТАЈНИ КОИ ШЕФОВИТЕ НЕ САКААТ ДА ГИ ЗНАЕТЕ

Да се ​​соочиме, никој не ги знае сите мали детали кога ќе започне нова работа. Не постои глобален правилник што ви кажува што да правите и што да избегнувате. Ова се работи што доаѓаат со искуство и, се разбира, доста грешки. Да, многу е важно да бидете љубезни и учитиви, но сепак треба да земете предвид некои факти од корпоративниот свет за да може полесно да постои во него.

  1. Не брзајте да прифатите промоција

Промоцијата обично доаѓа со дополнителни одговорности што можеби не сте подготвени да ги преземете. Треба да размислите дали е вистинското време и дали имате вистински вештини за да се справите без да „изгорите“. Ако одлучите да го одбиете унапредувањето, бидете искрени со вашиот работодавец за причините. Објаснете зошто мислите дека не сте подготвени да го направите овој скок. Бидете сигурни да ја споделите вашата силна посветеност со компанијата, така што вашиот работодавец знае колку сте посветени без да мислите дека сакате да си заминете.

  1. Вашиот менаџер не може да ве отпушти

Во големите компании има многу менаџери одговорни за различни сектори на бизнисот. Тие се одговорни за нивниот тим и за тоа како настапуваат, но немаат моќ да отпуштат никого. Ако не се задоволни од вашата работа од една или друга причина – да, тие ќе ве повикаат и ќе бидете вклучени во план за подобрување на ефикасноста. Меѓутоа, ако работите за компанија каде извршниот директор е ваш непосреден претпоставен, процесот на отпуштање ќе биде многу побрз.

  1. Дури и да сте најдобри, нема да добиете унапредување веднаш

Многу амбициозни луѓе ја започнуваат својата прва работа со намера да се искачат по скалите во првите неколку месеци. Но, вистината е дека не треба да очекувате зголемување во следните 1-2 години. Ним им треба да продолжите правилно да ја вршите својата работа и да придонесувате за нивните цели.  1. ИТ професионалецот веројатно знае многу за вашиот живот на интернет

Само да кажеме дека сè што правите на вашиот работен компјутер е видливо за одделот за ИТ и за вашиот шеф. За почетници, вашите е-пошта се архивираат на неодредено време, дури и личните. Се следи целото ваше користење на интернет, па дури и ако ја избришете историјата на прелистувачот, ништо нема да се промени. Вашата телефонска активност може да се следи и доколку сте поврзани со Wi-Fi на компанијата. Некои поголеми компании инсталираат софтвер што го зачувува секој збор што го пишувате на Google. Имајте на ум дека вашата продуктивност се следи на овој начин и доколку не ги исполнува стандардите на компанијата, тогаш можете да започнете да барате нова работа.

  1. HR никогаш нема да претпочита да ве заштитува наместо деловно

HR е одделот во кој ќе одите ако претрпевте некакво вознемирување или ако сакате помош. Сепак, не очекувајте дека ќе ги решат проблемите што ги имате со вашиот менаџер. На крајот, тие добиваат плата од компанијата, па затоа им служат на потребите на бизнисот пред сè. Нивната работа е да проверат дали сè е во рамките на законот, а не моралот.
Затоа, ако пријавите нешто што го крши законот, тие ќе мора да ја нарушат нивната приватност. Тие се должни да ги известат властите за да можат длабоко да истражат прашање. Значи, ако доживеете расна дискриминација или злоупотреба, вашите тврдења можеби нема да останат меѓу вас и нив.