5 МАГИЧНИ ОВОШНИ ЧАЕВИ И НИВНИТЕ ПРИДОБИВКИ ЗА ОРГАНИЗМОТ

Нема ништо похранливо за душата од шолја топол чај . Уште повеќе ако се работи за внимателно подготвен ароматичен овошен чај! Од привлечна киселост до возвишена сладост, не е само вкусот што ќе го загрее вашето тело. Уште повеќе, овие чаеви имаат неверојатни придобивки кои ќе го подобрат вашето целокупно здравје. Еве кои типови ќе делуваат поволно на организмот.

Брусница и малина – уринарен тракт

Популарен чај за женско здравје, чии придобивки се огромни. Освен за ублажување на менструалната болка и симптомите на уринарна инфекција, чајот од малина се користи и за поттикнување на породување за време на бременоста.

Лимон и ѓумбир – настинки и грип

Овој чај главно делува како антиоксиданс, го зајакнува имунолошкиот систем и дава удобност при кашлица, настинка, алергии и грип. Покрај ова, чајот од ѓумбир од лимон делува на подобрување на вашата кожа и ги поддржува дигестивните функции на телото.

Бозел – крвен притисокДејствувајќи како антиоксиданс, овој чај е брилијантен извор на хранливи материи. Бозелот штити од бактерии, заразни болести и го намалува крвниот притисок. Истражувањата покажуваат дека има и кардиоваскуларни здравствени придобивки.

Шипинка – дигестивен систем

Благодарение на антивоспалителните својства на шипинка, овој чај може да помогне во ублажување на металоиди, болки во стомакот и надуеност. Истражувањата покажуваат дека може да има позитивен ефект врз оние со ревматоиден артритис со намалување на болките во зглобовите.

Чај од калинка – го намалува „лошиот“ холестерол

Многу овошја, како јаболка, јагоди и лимони, содржат пектин, еден вид влакна кои го намалуваат „лошиот“ холестерол. Чајот од калинка исто така може да го намали крвниот притисок, да го одржува вашето срце здраво и да ги исчисти артериите.