КОЛКУ ВОДА ТРЕБА ДА ПИЈАТ БРЕМЕНИТЕ ЖЕНИ

Правилната хидратација игра суштинска улога за време на бременоста за да се обезбеди оптимално здравје во процесот на физиолошки промени што се случуваат во телото на жената за време на овој важен период за неа и нејзиното бебе. Потребна е вода за формирање на амнионска течност што го опкружува бебето; тоа помага да се зголеми обемот на крвна плазма и се произведува мајчино млеко. И во раните фази на бременоста, кога многу идни мајки имаат проблем со повраќање, зголемениот внес на вода компензира на најдобар начин за зголемено губење на течности. Кај бремени жени потребата за вода е поголема за 300 ml на ден, што е еквивалентно на околу 1-2 чаши вода како додаток на општо прифатената дневна количина од 2 литри. За жени кои дојат, потребата за вода е 700 ml на ден поголема од нормалната. За доилка, ова е еквивалентно на околу 3-4 дополнителни чаши вода на ден. Ова се препораките на здравствените власти и медицинските професионалци во Велика Британија, цитирани од Националното здружение на природна вода, со седиште во Лондон.

Бременоста многу често доведува до значително зголемување на телесната тежина, во просек околу 12 кг. Еден од главните фактори за ова е водата во телото, која кај здрави бремени жени се зголемува за околу 6-8 литри. Покрај тоа, се проценува дека содржината на вода во овошјето е од 75 до 90%, а количината на амнионска течност достигнува од 0,5 до 1,2 литри.

Хидратација и здравје за време на бременоста

За време на бременоста се препорачува балансирана исхрана со многу течности. Повеќе од половина жени се борат со гадење и повраќање, обично помеѓу 4-та и 16-та недела од бременоста, а една од секои 200 жени страда од хиперемезис гравидарум. Тоа е компликација која се карактеризира со постојана гадење и повраќање. Состојбата е предизвикана од сите видови на надразнувачи, вклучувајќи плунка. Вообичаената утринска непријатност поврзана со одредени хормонални промени не го попречува хранењето и не е опасна за бебето. Додека во Хиперемезис гравидарум гадењето и повраќањето се факт скоро цел ден и подолг период, и ова бара поголемо внимание на хидратацијата.Слично на тоа, пиењето доволно вода за време на бременоста може да помогне во спречување на запек, што влијае на околу 32% од жените, особено за време на првиот и вториот триместар од бременоста. Се смета дека ова се должи на зголемувањето на нивото на хормони за бременост (имено прогестерон), што може да доведе до релаксација на цревата и проблеми со перисталтика.

Инфекциите на уринарниот тракт се исто така проблематични, а студиите покажуваат дека околу 3% од жените се хоспитализирани за време на бременоста поради нив. Има многу причини да се верува дека потрошувачката на вода може да помогне во елиминирање на бактериите кои ги предизвикуваат овие инфекции.

Прекумерната потрошувачка на шеќер го зголемува ризикот од развој на гестациски дијабетес за време на бременоста. Жените со прекумерна тежина се повеќе склони кон тоа. Високото ниво на шеќер во крвта ја зголемува веројатноста за поголемо бебе (обично над 4 кг), состојба наречена макрозомија. Бебињата со макрозомија се поподложни на дијабетес тип 2 како кај возрасните. Жените постари од 35 години, дури и без дебелина, исто така се изложени на поголем ризик од развој на гестациски дијабетес. Практиката покажува дека е можно да се намали ризикот од макрозомија кај бремени жени со оваа форма на дијабетес со контролирање на шеќерот во крвта. Од овие причини, според британските експерти, разумен избор е од една страна да се заменат засладените пијалоци со вода, млеко со малку маснотии и пијалоци без шеќер,

Правилната хидратација може да помогне во враќањето на изгубените течности и да спречи некои непријатни болести на бременоста. По раѓањето, доењето дополнително ја зголемува потребата за вода. За мајки кои не дојат, грижата за новороденото е исто така поврзана со голем ментален напор, а внесувањето на вода е докажано средство за борба против стресот.