5 НАВИСТИНА ЛОШИ СОВЕТИ ЗА КАРИЕРА КОИ НЕ ТРЕБА ДА ГИ СЛЕДИТЕ

Младите жени кои се борат на корпоративната скала обично се преоптоварени со секакви совети за кариера. Иако повеќето од овие упатства веројатно се дадени со добри намери, тоа не мора да ги прави корисни. Всушност, многу идеи се со поголема веројатност да се продлабочат отколку да се намали родовата нееднаквост со фокусирање на однесувањето на жените наместо на системот.

Со толку многу совети, тешко е да се знае што да се следи, а што да се игнорира. Затоа, денес ќе ви доставиме листа на популарни предлози кои мислиме дека е најдобро да се игнорираат бидејќи можат да направат повеќе штета отколку корист.

  1. „Најди ментор“

Ве охрабруваме да го избришете зборот „ментор“ од вашиот речник. Ментор е топол и нејасен термин кој подразбира искрени и искрени разговори, совети и рамо за плачење. Но, потребен ви е идол, шампион – некој што прави работите да се случуваат за вас. На жените не им требаат ментори, туку она што мажите го добиваат постојано – некој кој е подготвен да се бори покрај нив. Со други зборови, идолот е посветен спонзор кој може да влијае на луѓето од врвот и да го искористи своето влијание за да ви помогне.

  1. „Променете го начинот на кој зборувате“

На жените постојано им се кажува да го сменат својот вокабулар – да го направат помалку извинување и повеќе упорно. „Не користете паразитски зборови, престанете да кажувате „извини“ цело време, не барајте дозвола“ и така натаму. Но, погодете што? Светот би бил многу подобро место, а работното место многу посреќно, ако наместо жените да го променат начинот на кој зборуваат, мажите почнат да го прават тоа. Вистината е дека треба повеќе да се грижиме за неспособните, токсични и вулгарни мажи.

  1. „Бидете посамоуверени“

Огромна количина на совети е посветена на охрабрување на жените да стекнат поголема самодоверба кога проблемот не е недостатокот на самодоверба. Вистинската доза на доверба е онаа што одговара на вашата вистинска компетентност. Ако сте подеднакво реални за вашите таленти, како и за вашите ограничувања, тогаш ќе можете да го затворите јазот помеѓу тоа колку сте добри и колку добри сакате да бидете. Самозаблудата е непријател на личниот развој.  1. „Најдете баланс помеѓу работата и личниот живот“

На мажите ретко им се кажува да најдат рамнотежа помеѓу работата и личниот живот, па зошто на жените да им се каже? Наместо тоа, најдете работа која се грижи за вас. Барајте работа каде што оние кои се задолжени за создавање култура знаат што навистина е важно. Работете некаде каде што луѓето веруваат во вашите способности за да не мора да следите колку часови поминувате и кога ја напуштате работата.

  1. „Само биди свој“

Полесно е да се каже од колку да се направи. За жал, во многу работни средини, успехот во кариерата зависи од разбирањето како другите очекуваат да се однесувате и од почитувањето на постоечките улоги. И повторно, како што сите знаеме, да се биде свој како жена е поинаку прифатено отколку да се биде свој како маж. Докажано е дека најефикасните тимови нудат психолошка безбедност и тоа е исклучително важно!