6 НАЧИНИ КАКО ДА ЈА ПРЕПОЗНАЕТЕ ДЕПРЕСИЈАТА

Животот е како воз во забавен парк. Има свои подеми и падови. Сето ова создава напнатост, стрес, доведува до исцрпеност. Сакаме да бидеме совршени во нашата работа, во нашиот однос, во нашето семејство. Имаме премногу барања од себе, другите од нас исто така. И сето тоа во одреден момент станува деструктивна сила што води кон депресија. Кои се загрижувачките знаци дека можеби страдате од тоа?

Лесно се нервирате

Дали се чувствувате погодени од најмалите работи во последно време? Почесто го гледате негативното околу вас, лесно го губите трпението. Имате чувство дека не можете да се справите со вашите емоции и се чини дека фрустрацијата ве следи, од луѓе, ситуации. Ова е дефинитивно еден од првите знаци дека депресивните расположенија се обидуваат да го преземат вашиот живот.

Недостаток на мотивација

Недостатокот на мотивација и верба во животот, во доброто, чувството дека нешто лошо доаѓа … Веројатно целите што ги поставивте за вашата работа, вашата врска, животот воопшто, сега ја загубија својата смисла. Немате мотивација да ги правите, само сакате да живеете од ден на ден и со нетрпение го очекувате викендот. Дефинитивно ви треба позитивна промена, емоционална детоксикација, и зошто не разговор со специјалист психолог за да разговарате за вашите чувства и демотивација.

Доста често доживувате напади на анксиозност

Дали има причина да се случи ова? Или можеби сте биле премногу под стрес во последно време? Нападите на вознемиреност стануваат секојдневие. Непотребно се грижите за малите нешта. Време е да обрнете внимание!

Нарушување на спиењетоПреовладувачкото чувство на исцрпеност ви отежнува да ги смирите мислите и да заспиете или да се разбудите ноќе, потонувајќи во негативно расположение. Телото секогаш ни покажува кога стресот е завршен и ние сме му дозволиле да не контролира. Несоницата доведува до бројни здравствени проблеми и сериозни болести.


Се чувствувате одвоено

Веќе не чувствувате приврзаност кон никого и ништо. Ништо не ви носи задоволство. Вие сте апсолутно рамнодушни – за луѓето, омилените места, не сакате да патувате, ако некогаш сте сакале да го правите тоа, за време на викендите претпочитате да се изолирате и да не се среќавате со роднини, да не се препуштате на омилените активности. Ова е сигурен знак за депресија.

Премногу сте чувствителни, емотивни и често плачете

Вие доживувате сѐ многу лично, драматично. Чувствувате дефицит на физичка и емоционална сила. Кога сме исцрпени, речиси ја губиме силата да се справиме со животните предизвици. Се навредуваме лесно, ги правиме ситуациите многу полоши и посложени.