6 НАЧИНИ ДА СЕ ПОДИГНЕ ЕМОЦИОНАЛНО ИНТЕЛИГЕНТНО ДЕТЕ

Многу родители сакаат нивните деца да добиваат добри оценки, да бидат љубопитни и успешни, но емотивниот коефициент често се занемарува. Всушност, емоционалната интелигенција е исклучително корисна – од успех на работа до справување со стресот. Еве 6 работи што можат да му помогнат на вашето дете да ја совлада уметноста на емоционалната интелигенција.

  1. Не избегнувајте негативни емоции

Игнорирањето на негативните емоции или дури и обвинувањето на детето за изразување на истите може да направи многу штета. Вашиот прекор или рамнодушност може да ги натера да се чувствуваат исплашени од моќта на емоциите. Подобро е да го решите проблемот наместо да се преправате дека се е во ред.

  1. Вежбајте активно слушање

Длабинските разговори се суштински дел од наставата за емоционална интелигенција. Учествувајте активно во дијалогот, користете го говорот на телото и разберете ја пораката. Кога практикувате активно слушање, детето се чувствува сакано и посигурно.

  1. Научете го како да се справува со проблемите

Важно е да го научите вашето дете да се справува со проблем, наместо да станува хистерично. Иако е важно да се препознаат емоциите, нема смисла да се истражува во нив. Откако ќе ги потврдите, продолжете понатаму. Охрабрете го детето да побара помош и дајте му автономија по која копнеат сите деца.

  1. Користете игра за преправање

Во форма на игра, детето може да ги научи сите потребни социјални вештини. Бидете имагинативни и играјте различни социјални и емоционални улоги за да го научите вашето дете како да сочувствува. Преправената игра помага да се истражат чувствата, учи креативност, но исто така дава разбирање за перспективите на другите луѓе.  1. Натерајте го детето безбедно да го изрази гневот

Понекогаш е тешко за децата да се справат со фрустрацијата, што често води до агресивни епизоди. Во овој случај, научете ги како здраво да се ослободат од стресот. На пример, удирање на перница, удирање со стапала и трчање се подобри алтернативи за удирање некого или кршење работи.

  1. Научете го да препознава дразби

Откријте што го прави лут или тажен. Меѓу најчестите причини за фрустрација се неочекуваните промени, новите социјални ситуации и недостатокот на трпение воопшто. Исто така, постојат некои физички фактори, како што се глад или замор.