НЕГАТИВНИ ЕМОЦИИ КОИ ГО ПОПРЕЧУВААТ РАЗВОЈОТ НА НАШАТА КАРИЕРА

Повеќето работодавачи посочуваат на едно од главните барања за потенцијалните вработени – отпорност на стрес. И ова не е случајно. Емоциите се некомпатибилни со професионалните активности, бидејќи ве спречуваат да донесувате правилни одлуки и да постапувате според ситуацијата. Често, талентираните професионалци остануваат во категоријата на обични вработени, бидејќи не можат да ги контролираат своите емоции. Ако нема ништо лошо во таквата чувствителност во обичниот живот, тоа е деструктивно за кариерата. Во следните редови ќе дознаете точно како.

Зошто не можам да се справам со емоциите на работа?

Без разлика како луѓето се обидуваат да ги надминат сопствените емоции, тие прават лошо. Зошто? Од едноставна причина што колку поразновидните чувства ги потиснуваме во себе, толку повеќе напнатост се акумулира во нас и оваа напнатост може да го достигне својот врв во најнеповолниот момент.

Во исто време, ниту менаџментот ниту колегите немаат доверба во луѓе кои се водени од емоции, а не од логика и здрав разум. Препуштајќи се на своите емоции, расеан е од извршувањето на своите директни должности, што нема добро влијание врз заедничката кауза. Така, имиџот на бизнисот се намалува. Но, ако ги знаете вашите слабости и ги препознаете, тогаш полесно е да се ослободите од нив. Кои емоции ве спречуваат да работите подобро?

Сомнежи

Сомневањето во себе е пречка во градењето кариера. Внатрешниот глас често ги предизвикува нашите способности, идеи и заслуги. Само оние кои се способни да ги прифатат ваквите предизвици ги постигнуваат своите цели. Дури и ако некое лице разбира што треба да направи, но е под влијание на сопствените сомнежи и стравови, нема да започне да постапува според моменталните околности.Вина

Има луѓе кои не можат да одговорат на барањата со одбивање, бидејќи се чувствуваат виновни за одбраната на своите позиции. Таквите луѓе едноставно се потценуваат себеси обесувајќи невидлив знак со натпис „жртва“ на вратот. Како резултат на тоа, тие ги преземаат одговорностите на другите, премногу работат и професионално горат.

Страв

Како по правило, луѓето се плашат да не успеат и нивните стравови се толку силни што не можат да се соберат. Стравувањата се својствени за секоја личност, но важно е да ги препознаете и да бидете способни да се борите со нив. Во спротивно, тие ќе станат сериозна пречка за успех. Парадоксално, некои се плашат од успех токму затоа што бара напуштање на зоната на удобност. Многу е попријатно да се живее во целосна хармонија и апсолутен мир. И таков начин на живот нема да ве доведе до можниот врв на вашата кариера.