6 ЗНАЦИ КОИ ПОКАЖУВААТ ДЕКА ЛИЧНОСТА ДО ВАС ВЕ МАНИПУЛИРА

Манипулаторот никогаш не постапува отворено, секогаш е заобиколен и вешто ги крие своите лаги. Тој знае како да ги натера другите да веруваат во него и да прави што сака. Доколку успеете навреме да откриете дека личноста до вас манипулира со вас, сигурно ќе се спасите од многу неволји. Еве ги знаците дека пред вас стои манипулатор.

1. Го негира тоа што го кажал
„Не, никогаш не сум го кажал тоа“ или „Само што ме сфати погрешно!“ – Манипулаторот често ги користи овие изрази и умее мајсторски да ги искриви не само сопствените зборови, туку и зборовите на својата жртва.

2. Се додворува и етикетира
„Ти си единствениот кој може да се справи со оваа задача“ – манипулаторот ја користи оваа фраза за да ја подигне вашата самодоверба и со тоа да ве натера да го правите она што го сакате.

3. Си поигрува со вашите емоции
За да ја постигне својата цел, манипулаторот може да се преправа дека е глупав и со слаба волја. Неговата цел е една – да ве натера да му помогнете. Тој наоѓа заеднички јазик со вас преку вашите заеднички искуства, но ги зајакнува во негова корист. Овој принцип на синхронизација е многу ефикасен за манипулаторот, бидејќи ја зголемува вашата близина до него и ја намалува вашата заштита.

4. Поигрување со вашата вина
„Нема да ме одбиеш, нели?“ Или „После се што направив за тебе, не можеш да ми го одбиеш ова мало барање!“ Ако манипулаторот еднаш ви помогнал, тогаш треба да бидете свесни дека ќе бара возврат за помошта. Оваа личност секогаш се потпира на принципот на реципроцитет, што подразбира враќање на „долгот“.5. Целата вина ја префрла на другите
Манипулаторот ја префрла целата одговорност на својата жртва, притоа насочувајќи ја кон посакуваното решение со помош на латентни закани.

6. Користи сарказам и понижување
„Искрено, разочаран сум! Толку се потпирав на тебе, но ти ме разочара!„На овој начин манипулаторот имплицира дека не заслужувате никаква почит.