7 ЗНАЦИ ДЕКА СТЕ ЕМОТИВНО ИНТЕЛИГЕНТЕН ВРАБОТЕН

Барањата во бизнисот стануваат се повеќе и повеќе, конкуренцијата расте и важно е вработените уште денес да почнат да размислуваат за градење на својата емоционална интелигенција. Според извештајот за иднината на работните места. на Светскиот економски форум, емоционалната интелигенција (EQ) ја бараат повеќето работодавци ширум светот. Ако не сте сигурни каде точно стоите во однос на овој квалитет, проверете дали ги имате следните 7 особини.

  1. Емпатија

Можете ли да разберете и почувствувате што чувствува и во какво расположение е друга личност без да поставувате прашања?

  1. Самосвест

Дали барате искрени повратни информации од другите ваши колеги? Дали го слушате нивниот совет?

  1. Љубопитност

Дали сакате да бидете подобри во она што го правите со учење нови работи?

  1. Фокусирајте се

Кога работите ќе тргнат наопаку, можете ли да ги разликувате вистинските проблеми од малите пречки за да останете фокусирани на она што е навистина важно?  1. Доверба

Дали верувате дека луѓето и работите во вашиот живот се таму поради некоја причина? Дали мислите дека што и да се случи ќе биде добро?

  1. Оптимизам

Дали избирате да го живеете животот низ призмата на позитивното размислување или чашата е секогаш полупразна за вас?

  1. Приспособливост

Можете ли да препознаете кога треба да останете на некое место и кога е време да се промените? Со други зборови, кога стратегијата не функционира, дали можете брзо да се префрлите на план Б?