Американските палачинки се разликуваат од палачинките кои сме навикнати да ги обожаваме уште од детството, но токму поради тоа се и поинтересни. Помали се и имаат сунѓереста структура која потсетува на пандишпан, па носат едно поинакво доживување на трпезата.
СОСТОЈКИ
1 шолја | брашно |
2 големи лажици | шеќер |
2 мали лажички | прашок за пециво |
½ мала лажичка | сол |
1 шолја | млеко |
1 | големо јајце |
2 големи лажици | растопен путер или масло за јадење |
ПОДГОТОВКА
- Во длабок сад пресејте го брашното со сито и додајте ги шеќерот, солта и пецивото. Промешајте.
- Во друг сад изматете го јајцето, но не премногу. Додајте ги млекото и растопениот путер и промешајте.
- Претурете ја смесата со течни состојки во садот со суви состојки. Нежно мешајте за да се соединат, но не матете. Не се загрижувајте ако во смесата има мали грутчиња.
- Загрејте тавче на средна температура и премачкајте го со малку масло за јадење или путер.
- Со помош на кутлача ставете од густата смеса во тавчето. Налевајте во едно место и смесата ќе се распореди така што ќе заземе кружна форма (со дијаметар околу 10cm). Печете ги палачинките додека не добијат златно-кафеава боја (околу 2 и пол минути). Потоа превртете ги на другата страна. Се добиваат 10-15 палачинки, во зависност од големината.
- Палачинките се редат по неколку една над друга и се прелеваат со мед, јаворов сируп, карамел прелив или чоколаден прелив, или пак се премачкуваат со џем, а се сервираат и со овошје како боровинки, јагоди, малини, банани и сл.
На здравје!