БРЗА ШТРУДЛА СО АФИОН

Подготовка за тесто:

200 мл топло млеко
1 лажица шеќер
10 гр сув квасец
1 јајце
1 белка од јајце (жолчка оди за обложување)
125 гр путер

Фил:

200 гр мелено семе од афион
200 мл млеко
3 лажици гриз
5 лажици шеќер

Подготовка:

Прво, направете го филот додавајќи шеќер во млекото, ставете го на оган и кога ќе зоврие, згответе гриз и мешајте додека не се згусне малку.
Додадете ги афионските зрна до вриење и комбинирајте сè добро.
Оставете да се излади.
Ставете квасец и шеќер во топло млеко и промешајте.
Оставете додека ги подготвувате останатите состојки.
Протресете го брашното, стопениот путер и јајцата и белките во сад.
Потоа додадете квасец и измешајте со процесор за храна, а потоа измесете го тестото.
Поделете го тестото на два дела и расукајте го во должина од 30 см.
Ставете мал плех за печење на масата пред тестото, за лесно да ја одредите неговата должина.
Премачкајте со половина мерка афион и завиткајте.
Повторете го и со другиот дел од тестот.
Обавезно подмачкајте ја тавата.
Штрудлите премачкајте ги со изматена жолчка од јајце, боцкајте малку со вилушка или нож, па вклучете ја рерната да се загрева до 200 степени.
Ставете ги штрудлите да се печат и намалете ги на 180 и печете околу 40 минути, или околу 40 минути во зависност од вашата рерна и дали сакате да печете повеќе или помалку.
Покријте ги печените кнедли со афион со крпа малку да се изладат, а потоа шеќер и послужете.

На здравје!