ДЕНЕС Е СВЕТИ ВАСИЛИЈ ВЕЛИКИ: ЗА ДА НЕ ВЕ ТЕРА ЦЕЛА ГОДИНА НА ЛОШО, ЗАДОЛЖИТЕЛНО НАПРАЕТЕ ГО ОВА!

Во сите храмови се служи литургија на Свети Василиј Велики , која црквата ја празнува на првиот ден од Православната Нова година .

Според Светото писмо, Исус Христос ги зел на Себе гревовите на човечкиот род, а чинот на обрежување се смета за знак на очистување од прародителскиот грев.

Записот на владиката вели дека „Христос зеде човечко тело и ја поднесе болката за одреден грев“.

Според историските и преданието на црквата, свети Василиј се упокоил во 379 година, на 50-годишна возраст. Живеел во времето на царот Константин , кој ја официјализирал слободата на исповедање на христијанската вера.

Многу обичаи и ритуали се поврзани со Малиот Божиќ , кој се смета за крај на Божиќните празници.Се верува дека не треба да се карате на Василиј , бидејќи во спротивно луѓето ќе бидат принудени да имаат лоша среќа во текот на целата година, додека во некои делови се верува дека денес треба особено да внимавате да не бидете измамени.

Во некои делови се верувало дека ќе биде година на раѓање ако на овој ден паѓа снег или е облачно .

Во литургискиот календар овие празници се обележани со црвена боја како заповед од големо значење за Православната христијанска црква .