ДУРИ И АКО ВЕ БОЛИ, ПУШТЕТЕ ГИ ЛУЃЕТО КОИ НЕ СЕ ПОДГОТВЕНИ ДА ВЕ САКААТ

Ова е најтешката работа што некогаш ќе треба да ја направите во вашиот живот, а исто така ќе биде и најважната работа. Престанете да водите тешки разговори со луѓе кои не сакаат да се променат. Престанете да се покажувате пред луѓе кои немаат интерес за вашето присуство. Знам дека вашиот инстинкт е да направите се што можете за да стекнете ценење од оние околу вас, но ова е инерција што ви го краде времето, енергијата, менталното и физичкото здравје.

Кога ќе почнете да се борите за живот со радост, интерес и посветеност, нема сите да бидат подготвени да ве следат до тоа место . Ова не значи дека треба да се промените, туку дека треба да ги ослободите оние кои не се подготвени да ви се придружат.

Ако сте навредени, заборавени или игнорирани од луѓето на кои им давате време, не правете лоша услуга со тоа што ќе продолжите да ја нудите вашата енергија и вашиот живот. Вистината е дека не сте за секого и не се сите за вас.

Она што ја прави врската толку посебна е кога сретнувате луѓе со кои сте пријатели или со кои се сакате. Ќе знаете колку е вредно затоа што сте доживеале нешто необично.

Колку повеќе време поминувате обидувајќи се да се натерате себеси да сакате некој кој не е способен да ве сака, толку повеќе време губите лишувајќи се од можноста за таков однос со некој друг.

Има милијарди луѓе на оваа планета и многу од нив ќе ве запознаат, ќе бидат на вашето ниво на интерес и ангажман.

Колку повеќе останувате поврзани со луѓето кои ве користат како перниче, опција за позадина или терапевт за вашето емоционално заздравување, толку подолго ќе се држите подалеку од заедницата што ја сакате.

Побарајте ја вистината: Можеби ако престанете да се појавувате, нема да дојдат да ве бараат. Можеби ако престанете да се обидувате, врската ќе заврши. Можеби ако престанете да пишувате пораки, телефонот ќе ви се стемни со недели.

Тоа не значи дека сте ја уништиле врската, единственото нешто што ја одржувало е енергијата што сте ја дале за да продолжите. Тоа не е љубов, тоа е наклонетост. Се работи за тоа да сакаш да им дадеш шанса на оние кои не ја заслужуваат! Има луѓе кои не треба да бидат во вашиот живот, откријте кои се тие.Највредното нешто што го имате во вашиот живот е вашето време и енергија, бидејќи и двете се ограничени. Вашето постоење ќе биде дефинирано од нив.

Кога ќе го сфатите ова, почнувате да разбирате зошто сте толку нетрпеливи кога поминувате време со луѓе во активности, места или ситуации кои не ви одговараат и не треба да бидат околу вас, тие крадат енергија.

Ќе почнете да сфаќате дека најважното нешто што можете да го направите за себе и за сите околу вас е да ја заштитите вашата енергија пожестоко од било што друго.

Направете го вашиот живот безбедно засолниште каде што се дозволени само „компатибилни“ луѓе.

Вие не сте одговорни да спасите никого. Вие не сте одговорни да ги убедите да се подобрат. Не е твоја работа да постоиш за луѓето и да им го даваш животот!

Затоа што ако се чувствувате лошо, ако се чувствувате принудени, вие ќе бидете коренот на сите ваши проблеми за вашето инсистирање, плашејќи се да не ви ги вратат услугите што сте ги дале. Вашата единствена должност е да сфатите дека сте господар на вашата судбина и да ја прифатите љубовта што мислите дека ја заслужувате.

Одлучете дека заслужувате вистинско пријателство, вистинска посветеност и целосна љубов со здрави и успешни луѓе. Потоа почекајте и видете како ќе почнете да менувате се со позитивна и добра енергија! Не трошете го вашето време со безвредни луѓе, промената ќе ви ја даде љубовта, почитта, среќата и заштитата што ја заслужувате.