НЕ СЕКОГАШ „ЗАВРШУВАМЕ“ СО ЉУБОВТА НА НАШИОТ ЖИВОТ И ТОА Е НОРМАЛНО

Верувам во голема љубов. Но, зборувам и излегувам како да не зборувам.

Немам несериозни романтични очекувања. Не сакам да ме понесе љубовен ураган. Јас сум еден од оние ретките, можеби малку заморени луѓе кои всушност ја сакаат културата на врските и се среќни што живеат во доба каде моногамијата не е нужно норма.

Но, јас верувам во голема љубов затоа што ја имав. Да, ја имав оваа огромна, сеопфатна љубов. Овој тип на „Не можам да верувам дека ова постои во физичката област на оваа планета“. Љубов што избувнува во неконтролиран пламен, а потоа врие до жар и гори тивко, удобно, со години. Љубовта за која се пишуваат романи и симфонии. Љубов што ве учи повеќе отколку што сте мислеле дека можете и ви враќа бескрајно повеќе.

И понекогаш големата љубов функционира вака:

Ако имаш среќа, ќе ја запознаеш. Можете да бидете со таа личност, да учите од неа, целосно да и се предадете и да дозволите неговото влијание да ве промени неизмерно. Тоа е искуство како ништо друго што го имаме на оваа земја. Но, еве што нема да ви кажат бајките – понекогаш ја среќаваме љубовта на нашиот живот, но не успеваме да ја задржиме.

Не можеме да се ожениме со неа, да ги поминеме годините заедно, да го држиме за рака на неговата смртна постела по синхронизираниот живот.Во реалниот свет, љубовта не победува сè. Не ги решава непомирливите разлики, не триумфира над болеста, не ги премостува религиозните јазови и не може да нè спаси од нас самите кога ќе залутаме.

Не секогаш можеме да ја задржиме љубовта на нашите животи затоа што понекогаш љубовта не е сè што постои. Понекогаш сакате мала селска куќа со три деца, а тие сакаат зафатена кариера во градот. Понекогаш имате цел, широк свет за истражување, а тие се плашат да излезат од својот двор. Понекогаш имате поголеми соништа еден од друг. Понекогаш најголемиот и најљубезен потег што можете да го направите е да си дозволите еден со друг.

Некои луѓе можат да ве сакаат повеќе за една година отколку други за педесет. Некои луѓе можат да ве научат повеќе во еден ден отколку што другите би можеле да ве научат во текот на животот. Некои луѓе доаѓаат во животот само одреден временски период, но имаат влијание што никој друг не може да го замени.

А кои сме ние да ги наречеме овие луѓе поинаку освен љубовта на нашите животи? Кои сме ние да ја намалиме нивната важност, да ги препишеме нивните спомени, да ги промениме начините на кои тие нè променија на подобро, едноставно затоа што нашите патишта се разделија? Можеби треба да бидеме само благодарни што воопшто ги запознавме овие луѓе.