Француската свилена пита нема никаква врска со Франција. Тоа е американски изум измислен во 1950-тите на еден натпревар. Питата е именувана по прекрасната текстура што се лизга низ грлото како најдобрата свила.
Во оригиналниот рецепт, полнењето на питата се состоело од чоколаден пудинг, но тој постепено бил заменет со раскошен фил од мус. Бидејќи ова е десерт кој мора да се стави во фрижидер пред да се сервира, основата на питата се состои од мелени бисквити со путер кои не ја губат структурата по ладењето.
Рецептот за француска свила пита вклучува сурови јајца. Ако немате домашни пастеризирани јајца од сигурно потекло, можете лесно да ги матите со пареа и да ги додадете.
Состојки за кората:
- 200 грама бисквити по ваш избор
- 85 грама путер
Состојки за фил
- 200 грама шеќер
- 170 грама омекнат путер
- 85 грама црно чоколадо
- 3 јајца
- 2 лажици ликер од чоколадо или рум
Шлаг за украсување
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 170 степени.
- Мелете ги бисквитите во ситен прав и измешајте ги со путерот. Мешајте додека не добиете хомогена смеса.
- Со прстите притиснете ја смесата во плехот за печење.
- Печете во рерна 10 до 12 минути.
- Извадете го тестото од рерна и оставете да се излади целосно.
- Додека основата се лади, направете го филот: Растопете го чоколадото во микробранова печка или на пареа.
- Во блендер изматете ги путерот и шеќерот во мазен крем. Ќе ви требаат околу три минути за да го направите ова.
- Во путерот додадете го растопеното чоколадо и ликер.
- Постепено додавајте ги јајцата – едно по едно – и матете со миксер додека не добиете мазно полнење. Раширете го филот преку изладената основа и потоа ставете ја питата во фрижидер три до четири часа.
- Откако ќе се излади питата ставете го шлагот. Ако сакате, можете да декорирате со неколку парчиња чоколадо.
Пријатен апетит!