ГРЕШКИТЕ ШТО ГИ ПРАВИ СЕКОЈА ДОМАЌИНКА ПРИ ЧИСТЕЊЕТО НА КЕРАМИЧКИТЕ РИНГЛИ

Тешко дека има нешто поубаво во кујната на една домаќинка од чист шпорет. Стаклени керамички рингли изгледаат лесно за чистење, но ако не го направите правилно, всушност може да го оштетите шпоретот. Големиот проблем со нивното чистење е што е примамливо да ги третирате како обични сјајни површини. Еве кои грешки често се прават при чистење.

  1. Користите абразив

Една од главните опасности што треба да се избегнуваат при чистење на стаклена плоча за готвење е употребата на детергент или апарат што може да ја изгребе површината. Жичаните сунѓери или абразивните средства за чистење се лошо решение бидејќи стаклото може да пукне.

  1. Користите средство за чистење стакло

Ако одлучите да се потпрете на спреј за чистење за вашето секојдневно одржување или дури и да се справите со повеќе тврдоглави дамки, не заборавајте да користите некој специјално дизајниран за стаклени површини. Редовното средство за чистење стакло е премногу силно за маса и може да го оштети.

  1. Немате силиконска шпатула

Понекогаш може да заборавите да ги избришете ринглите по употреба и да завршите со изгорена тава и траги кои тешко се чистат. Ако тоа се случи, постојат специјални „гребење“ кои се направени за стаклени рингли (најчесто од силикон или гума) и навистина прават чуда.