ГУЛАШ СО ПИВО: ВИСТИНСКИ ЗИМСКИ ОБРОК!

Состојки:

  • 700 гр говедски врат
  • 100 гр сланина
  • 700 гр кромид
  • 330 мл пиво
  • сол и црн бибер
  • 1 лажица шеќер
  • оцет
  • 2 ловорови листови
  • половина лажичка мајчина душица
  • лажичка сенф
  • 5 сливи
  • малку сува пиперка

Подготовка:

Сланината исечете ја на коцки и пржете, а потоа испржете го и кромидот. По 10 минути, додадете една лажица шеќер. Оставете да врие уште 2 минути. Додадете го месото на коцки и пржете додека не ја смени бојата. Истурете го пивото и оцетот, останатите зачини и варете вкупно 3 часа! Но, додадете ги сливите на првиот час, а на вториот сувата пиперка.

Поретко мешајте на почетокот и почесто подоцна. Готово е кога месото почнува да се распаѓа. Послужете со тестенини или компири.

На здравје!